Černý: Za šíření koronaviru hrozí až 12 let vězení, za nouzového stavu je vyšší represe

Advokát Jan Černý

S vyhlášeným nouzovým stavem nastupují také jiné sazby v rámci trestání zločinu. Kolik let vězení lidem nyní za spáchání trestného činu může hrozit? A co říká zákon například o opuštění karantény? Na tyto a další otázky odpovídal v pořadu 360° Pavlíny Wolfové právník Jan Černý.

Nouzový stav se vyhlašuje v situaci ohrožení státu a jeho obyvatel. Tak tomu je i nyní, alespoň podle právníka Jana Černého. Ten v pořadu 360° Pavlíny Wolfové popsal, že s nouzovým stavem přichází i zvýšená míra represe.

Pokud při nouzovém stavu lidé spáchají trestný čin, tak za něj budou drsněji potrestáni. „Když za běžnou věc člověk dostane 2 roky, tak teď dostane 8 let,“ vysvětlil Černý.

Právník vysvětlil i možné sankce za šíření koronaviru. Za to se člověk může dostat do vězení. „Za normálních okolností je to 3 roky a při nouzovém stavu 8 let. Nejvyšší trest pak činí až 12 let ve vězení. K tomu by však došlo pouze v případě, že infikovaný člověk nakazí jinou osobu během nouzového stavu, přičemž nově nakažená osoba s koronavirem zemře."

Problematické pak může být například opuštění karantény. Samotný odchod z ní pro člověka znamená spáchání přestupku. Může se však dle právníka stát i trestným činem. „Když opustíte karanténu a půjdete mezi lidi, pak se zjistí, že jste nějaké lidi nakazil, tak to může být trestný čin,“ uvedl v pořadu 360° Pavlíny Wolfové Jan Černý.

Epidemiologická situace se nevyvíjí dobře, říká Prymula

Nouzový stav v Česku začne platit od pondělí 5. října. Rozhodla o tom ve středu vláda. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) za hlavní důvod uvedl zastavení růstu počtu nakažených nemocí COVID-19.

„Vláda rozhodla o vyhlášení nouzového stavu. Požádal jsem o vyhlášení nouzového stavu z několika důvodů. Epidemiologická situace se nevyvíjí dobře,“ řekl v úvodu tiskové konference Prymula.

Podle něj nejde o denní přírůstky nakažených. „Ale jde o to, že tyto přírůstky znamenají velké množství hospitalizovaných osob. Na lůžkách, které vyžadují kyslík a ventilaci,“ vysvětlil. Dodal, že také narůstá počet úmrtí.

Tagy: