Teploty vysoko nad nulou, ale i sněžení. Jaké počasí přinese zbytek týdne?

I když meteorologové předpovídají sněhové přeháňky, teploty vysoko nad nulou znamenají, že si sněhu příliš dlouho neužijeme. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který zveřejnil také predikce, s jakou pravděpodobností budou bílé Vánoce v jednotlivých českých městech.

Ve čtvrtek má být oblačno až zataženo. Místy se vyskytne občasný déšť nebo přeháňky. Nad 900 metrů nad mořem a od severozápadu postupně nad 300 metrů nad mořem se očekávají srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 4 °C a nulou. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 2 až 6 °C, na jihovýchodě až 8 °C.

Páteční počasí bude oblačné až polojasné. Ojediněle a na horách místy se objeví sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty dosáhnou -1 až -5 °C, při velké oblačnosti kolem 0 °C. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají od -1 až k +3 °C.

V sobotu meteorologové očekávají zatažené až oblačné počasí. Postupně se na většině území vyskytne občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. Přes den se pod 300 metrů nad mořem přechodně vyskytnou i smíšené srážky. Nejnižší noční teploty klesnou k -1 až -5 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou -1 až +3 °C.

Od neděle do úterý počítejme s oblačnou až zataženou oblohou. Místy se objeví občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. V nižších polohách se přechodně vyskytnou i srážky smíšené. Nejnižší noční teploty klesnou k 0 až -5 °C. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají k 0 až +5 °C.

V jakých městech budou bílé Vánoce?

Meteorologové ve středu zveřejnili předpověď na další týdny pro celou republiku.

Ve vyšších polohách – zhruba 600 až 800 metrů nad mořem – je pravděpodobnost Vánoc na sněhu cca 40 až 60 %. Na horách, v polohách nad 1 000 m, pak pravděpodobnost bílých Vánoc přesahuje zpravidla 80 % (zejména na hřebenech severních pohraničních hor i 90 %).

Na mapě je zobrazena procentuální pravděpodobnost bílých Vánoc z dat za posledních 20 let. Jako „bílé Vánoce“ jsou brány ty, kdy v čase měření sněhu – tj. v 7 ráno – ležel alespoň jeden centimetr sněhu, a to buď 24., anebo 25. prosince.

Tagy: