Červená záře a obrovský výbuch. Tragickou srážku vlaků v Řecku zachytila kamera

Video zachycující srážku vlaků, při níž v Řecku v úterý zemřelo nejméně 57 lidí, zachytila kamera. Informovala o tom stanice CBS. I v pátek protestovaly v Aténách, Soluni a dalších městech tisíce lidí kvůli stavu železnic v zemi. Pokračuje také stávka zaměstnanců drah, podle nichž k nehodě přispěl špatný bezpečnostní systém, na jehož nedostatky odboráři už dlouho upozorňují.

Na internetu se objevilo video z bezpečnostní kamery, které má zachycovat moment úterní srážky osobního a nákladního vlaku nedaleko Larisy. Na záběrech je vidět, jak se jeden z vlaků blíží k druhému. Pak se objeví ostré světlo a masivní výbuch. Píše o tom web stanice CBS News.

V pátek ještě záchranáři prohledávali a odklízeli trosky, řecké úřady už ale oznámily konec pátrání po přeživších. K večeru se podařilo identifikovat 54 obětí, mezi nimiž byli především studenti. 38 zraněných zůstává v nemocnici, z toho sedm na jednotkách intenzivní péče.

ČTĚTE TAKÉ: Potoky krve, panika a 1 300 stupňů pekla. Přeživší popsali vlakové neštěstí v Řecku

Příčinou srážky vlaků bylo zřejmě lidské selhání. Zatčen byl už ve středu 59letý přednosta stanice v Larise, který se podle médií přiznal, že udělal chybu, kvůli níž jely vlaky na stejné koleji. Mnozí zaměstnanci železnic ale tvrdí, že zodpovědnost by měli nést i ti, kteří dopustili, že na hlavní trati z Atén do druhého největšího města Soluně nefunguje systém včasného varování.

Během pátku v Aténách, Soluni a dalších řeckých městech opět demonstrovaly tisíce lidí. Na transparentech stála hesla „Jejich zisky, naši mrtví“ nebo „Nebyla to nehoda, ale vražda“.

Mnozí nesli černé a bílé balonky, na bílých měli napsáno „Zavolej, až dorazíš“. Takový vzkaz se podle deníku Kathimerini našel v telefonu jedné z obětí. Věta, na niž už rodiče nedostali odpověď, se stala symbolickým sloganem současných protestů. V Aténách se večer střetly radikální skupiny s policisty, kteří proti nim použili slzným plyn, informuje americká CNN.

Druhým dnem pokračovala stávka zaměstnanců železnic, podle nichž k nehodě přispěl špatný bezpečnostní systém, na jehož nedostatky odboráři už dlouho upozorňují. Odbory poté oznámily, že prodlužují stávku na železnici na celý víkend a žádají schůzku s ministrem dopravy. Až po ní se rozhodnou, zda budou ve stávce pokračovat, napsal deník Kathimerini. Podle něj je úterní tragédie nejhorší železniční nehodou v historii země.

Demonstrace se konala také před nemocnicí ve městě Larisa, kam bylo po srážce vlaků převezeno sedm desítek zraněných a těla obětí či jejich části. Řada cestujících z vlaku totiž uhořela a jejich identifikace je možná jen díky analýze DNA s pomocí vzorků od pozůstalých, kteří přijeli do Larisy. Právě u tohoto města se v úterý před půlnocí čelně srazil osobní vlak s asi 350 lidmi s vlakem nákladním.

Tagy: