Češi chtějí odstřihnout plyn a vykupují tepelná čerpadla. Někteří si počkají i rok

Jednou z alternativ za plynový kotel může být tepelné čerpadlo. Podle odborníků má vysokou účinnost, je bezúdržbové a dotované. Na druhou stranu je finančně poměrně nákladné, prostorné a levnější modely mohou být hlučnější.

Čerpadlo, nebo fotovoltaika?

Ruská invaze na Ukrajinu donutila řadu Čechů přemýšlet nad využíváním energií. Zejména lidé v rodinných domech nebo u rekreačních objektů ve snaze eliminovat plyn mění energetické zdroje. Zaměřují se proto na tepelná čerpadla nebo fotovoltaiku. Obliba tepelných čerpadel roste několik let a poptávka po nových výrobcích akcelerovala letos v únoru. Obchodníci hlásí nárůst prodejů o desítky procent a varují, že dodací lhůty mohou být v rámci čtyř měsíců až jednoho roku.

Na českém trhu rostl zájem o tepelná čerpadla každým rokem o 5 až 8 procent. Zásadní nárůst začal v době, kdy ruská vojska vtrhla na území Ukrajiny. Lidé totiž v reakci na vysoké ceny energií přehodnocují své možnosti a zbavují se své „závislosti“ na plynu. Ten dodává do Evropy z velké části Rusko a některé státy se chtějí kompletně odstřihnout od dodávek z východu.

Spoléhat se na bezproblémové dodávky a potýkat se s vysokou cenou nechtějí ani domácnosti. Potvrzují to společnosti, které tepelná čerpadla vyrábí či v domech instalují. „Zájem je od minulého roku několikanásobný. Jsou to zejména majitelé elektrokotlů a plynových kotlů, kde je nárůst cen nejvyšší,“ řekl pro CNN Prima NEWS obchodní a marketingový ředitel společnosti ACOND Jakub Tykal. „Pokud nechtějí platit vysoké účty za energie a být závislí na plynu, tak ani moc alternativ není,“ dodal.

To potvrzuje i jednatel společnosti ACETEX René Milota. „Oproti loňsku je poptávka cca o 20 procent vyšší. K zájemcům se navíc přidávají i lidé, kteří už nechtějí topit plynem,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

Lidé ušetří s opravdu kvalitními produkty

Obě firmy shodně tvrdí, že v současné době je poptávka tak vysoká, že dodací lhůty se pohybují v řádech měsíců. „Čekací lhůty se pohybují od čtyř do dvanácti měsíců. Záleží však na typu a výkonu čerpadla a jeho dostupnosti,“ řekl dále Milota.

Firmy v reakci na vysokou poptávku navyšují výroby. Trend nedostupných tepelných čerpadel však bude nadále trvat. „Doporučuji z dlouhodobého hlediska však počkat, než si zvolit méně kvalitní čerpadlo z importu z Číny,“ řekl Tykal. Podle něj je navíc nutné, aby si zákazník po úvaze vybral svého dodavatele a našel si odpovídající a kvalitní produkt. Jen tak může opravdu ušetřit.

Pozor na levné produkty

Pokud některé domácnosti váhají nad tím, zda se do nákupu tepelného čerpadla pustit, mají i přes nedostatek produktů vhodnou dobu. Důvodem je, že ceny jednotlivých dílů stále rostou a celková cena se tak může v případě delšího otálení vyšplhat ještě výše. „Příliš bych tedy neotálel. Jsme výrobci a vidíme, jak se ceny komponent neustále zvyšují,“ dodal Tykal.

Prodejci zároveň varují, aby zákazníci při poptávce nenaletěli velmi levným nabídkám. Instalace tepelného čerpadla pak může naopak uškodit. Nesprávné zařízení totiž může naopak paradoxně zvýšit náklady na energie. To může hrozit v případě pořízení naddimenzovaného čerpadla vybraného podle teplotních extrémů v zimě. Odborníci proto doporučují jistit se ještě dalším zdrojem tepelné energie a vybírat jen u osvědčených obchodníků.

Tagy:
Evropa energie Ukrajina CNN Prima NEWS Rusko Čína ruská invaze na Ukrajinu tepelné čerpadlo čerpadlo ACOND a.s.