Plynového kotle se nezbavujte, radí odborníci. Alternativní zdroje jsou spíše doplněk

Plynový kotel

Je chytré zbavovat se plynových kotlů?

Přemýšlíte o tom, že byste kvůli drahému plynu a elektřině přešli na alternativní zdroje vytápění a ohřevu vody? Nabízejí se tepelná čerpadla, fotovoltaika i kotle na tuhá paliva. Odborníci ale radí, aby se lidé plynového kotle zbavovali jen v případě, že dosluhuje. Alternativy jako solární kolektory nebo tepelná čerpadla slouží spíše jako doplněk.

„Plynového kotle se nezbavujte, nechte si ho, přemýšlejte třeba o nějaké alternativě,“ říká místopředseda Asociace energetických specialistů Petr Kotek. „Není dobré panikařit. Trh s komoditami je vždy velice proměnlivý. Bude jenom otázka času, možná několika let, než se ceny vrátí,“ uvádí ekonom Štěpán Křeček.

Jednou z alternativ plynového kotle může být tepelné čerpadlo. Podle odborníků má vysokou účinnost, je bezúdržbové a dotované. Na druhou stranu finančně poměrně nákladné, rozměrné a levnější modely mohou být hlučnější. „Je určitě nejlepší dům nejdřív zateplit. Snížit energetickou náročnost a až pak si zařizovat tepelné čerpadlo. Využít se dá dotace Nová zelená úsporám,“ podotýká Kotek.

Před případnou instalací je třeba zvážit, zda budou stačit stávající radiátory. „Je potřeba přepočítat, jestli bude vše správně fungovat,“ upozorňuje Marek Bezouška, školitel ze společnosti Viessmann. „Mnoho lidí začalo zbrkle měnit způsob vytápění, a to znamená, že na trhu ani není dostatek pracovníků, kteří by byli schopní instalovat nové kotle. To vede k tomu, že ceny prací jsou velice vysoké,“ vysvětluje Křeček.

Další alternativou je fotovoltaický systém na výrobu elektřiny. Je prakticky bezúdržbový, solární panely vydrží až dvacet let a i na ně se dává dotace. Jsou závislé na slunečním svitu, výhodou ale je, že případné přebytky lze skladovat v bateriích. Odborníci o solárních panelech mluví spíše jako o doplňkovém systému. „Relativně malé pole dokáže v roční práci zajistit zhruba 60 až 80 % energií,“ uvádí Bezouška. „Kdo má vysokou letní spotřebu, například používá klimatizaci nebo ohřev bazénu, tomu se fotovoltaika vyplatí,“ dodává Kotek.

S rozhodováním pomůže kalkulačka

Nejlevnějším způsobem vytápění jsou tuhá paliva. „Lidé, kteří si koupili levné kůrovcové dřevo a stihli si včas udělat zásoby, na tom vydělají,“ říká Křeček. „Vyžadují ovšem více prostoru při instalaci a samozřejmě nějakou obslužnost,“ upozorňuje Bezouška.

Pokud i vy máte z aktuální situace obavy, pro orientaci v tom, co se vyplatí, vám poměrně dobře poslouží stránka vypoctiusporu.cz. Po zadání velikosti domu, cen energií a dalších informací kalkulačka ukáže, kdy se vám vložené finance do změny způsobu vytápění vrátí a na jakou dotaci můžete dosáhnout. Bezplatně můžete také využít služby Energetického konzultačního a informačního střediska v každém větším městě.

Tagy:
Štěpán Křeček ekonom plyn energetika topení plynový kotel tepelné čerpadlo Petr Kotek Viessmann