Co zdraží?
Vyjde vánoční bramborový salát dráž než loni? To je každoroční otázka, na kterou není lehké najít jednoznačnou odpověď. Některé potřebné suroviny od minulého roku zdražily, naopak některé zlevnily. Čím dál více lidí ale shledává výhodu v on-line nákupech.
Lidé teď kupují například cukr a mouku na cukroví, maso na řízky a majonézu a brambory na salát. Ale ne ve větším množství než loni.
Každý Čech vyhodí ročně 37 kilogramů jídla, nejčastěji prošlé potraviny a zbytky
Nejčastějším důvodem plýtvání jídlem je, že se potravina zkazila, často jdou do koše odkrojky i zbytky jídla, vyplývá z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Podle Ley Kubíčkové z Mendelovy univerzity domácnosti nemají přesnou představu o svém hospodaření se surovinami a výrobky. Dotázané domácnosti uvedly, že ročně vyhodí 12 kilogramů potravin, skutečnost ukazuje přitom na zhruba trojnásobných 37 kilogramů.
Zhruba tři koruny letos ušetříte na kilogramu vepřové pečeně. Na čem si naopak připlatíte, tak to je cukr a mouka, ale je to jenom méně než koruna.
„Na začátku adventu lidé nakupují suroviny na pečení cukroví a s blížícím se Štědrým dnem je tam přechod k těm čerstvým potravinám,“ popisuje mluvčí obchodního řetězce Václav Koukolíček.
Zatímco mléko se loni v průměru dostalo na rekordních 21 korun, letos se vejdete do 19. Máslo je letos levnější o čtyři koruny, brambory dokonce o pět. „Žádnou nákupní horečku ale nevidíme, i když některé potraviny zlevnily víc. Navíc spousta lidí se naučila i nakupovat potraviny na dálku,“ doplňuje Koukolíček.
Podle něj už první vlna Čechy naučila nakupovat potraviny on-line. Zájem kontinuálně roste, před Vánoci je ale největší špička. „Dělají větší nákupy, ten zvýšený zájem o on-line nákupy registrujeme víceméně celý podzim,“ potvrzuje předseda Asociace českého tradičního obchodu Pavel Březina.