Češi čím dál více zahrádkaří v Německu. Láká je nízká cena, musí ale dodržovat přísná pravidla

Češi zahrádkaří v Německu.

Češi obsazují německé zahrádkářské kolonie

Německými zahrádkářskými koloniemi stále častěji zní čeština. Pořídit si zahrádku těsně za hranicemi je totiž pro Čechy často výrazně levnější než u nás. Musí ale dodržovat mnohem přísnější pravidla.

„V Čechách po nás chtěli minimálně tři tisíce měsíčně a tady je to za rok,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS motivaci k dojíždění do Německa Tomáš Erban z Liberce, kterému to autem trvá půl hodiny. Zahrádku v Liberci marně sháněli i manželé Sýkorovi. „Když jsem volala do kolonie, kde hrozilo, že ji zruší, i tam byla čekačka třicet lidí na jednu zahrádku,“ popsala Hana Sýkorová. Od známých se dozvěděli o možnosti pronájmu zahrádky v Bertsdorfu zhruba deset kilometrů za německými hranicemi.

ČTĚTE TAKÉ: Hrůza na hudebním festivalu u Lipska: Začalo hořet ruské kolo, několik lidí utrpělo zranění

„V tu dobu, před třemi lety, jsme si mohli vybírat z několika volných zahrádek. Zvolili jsme tu s největší chatkou. Ročně za nájem, vodu a elektřinu zaplatíme v přepočtu okolo šesti tisíc korun,“ prozradila Sýkorová.

Zatímco v Česku je běžné za přenechání nájmu platit odstupné v řádu statisíců, Sýkorovi nestála zahrádka s chatkou v Německu ani korunu. „Když nám vše předával minulý majitel, byly tam sekačky a další vybavení. Ptal jsem se, kolik za to chce, a on že nic, že stačí, když řeknu děkuju. Tak jsem řekl děkuju a bylo to,“ popsal Sýkora.

Z Liberce do kolonie na kraji německé Žitavy dojíždějí i manželé Veselí. „Jsme tu rok, dáváme do kupy chatku, pěstujeme zeleninu, ve skleníku se nám zrovna pěkně urodila rajčata. Platíme zhruba čtyři tisíce ročně se vším všudy. Máme pronájem na dobu neurčitou. Němci jsou úplně v pohodě, jsou rádi, že se tady o to někdo stará,“ svěřil se Roman Veselý.

Oslovení němečtí zahrádkáři skutečně s Čechy v jejich koloniích žádný problém nemají. „Dělají to samé, co my. Pěstují ovoce a zeleninu, odpočívají, sem tam grilují. Na brigády chodí svědomitě,“ pochvalovala si starší žena. Podle ní už mladí Němci o zahrádky zájem nemají. „Chtějí cestovat, obvykle se odstěhují dál na západ a už se nevrátí,“ pokrčila rameny.

Hana Sýkorová ovšem upozorňuje i na druhou stranu mince. „Je to tady sice výrazně levnější, ale musíte pečlivě dodržovat pravidla. Jste pod drobnohledem. Kamarádi nechali na zemi popadaná jablka, protože neměli zrovna čas přijet, a už dostali vytýkací dopis, že se o zahradu málo starají. Máme předepsáno, jaké procento plochy musí tvořit záhonky s kytkami a zeleninou, stromy a tráva nestačí. Každý musí odpracovat určitý počet brigádnických hodin nebo zaplatit pokutu pět euro za neodpracovanou hodinu,“ přiblížila.

Přesto zájem Čechů o zahrádky v Německu neutuchá a příležitosti rychle mizí. „Ještě loni bylo na nástěnce skoro dvacet nabídek, od května už není ani jedna a zmizel i telefon na naši předsedkyni, už ji ho asi nebavilo pořád zvedat. Pokud se něco uvolní, už to bude na doporučení,“ upozornil Zdeněk Úlehla, který byl jeden z prvních Čechů, kteří sem zamířili.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ekologičtí aktivisté přerušili provoz na největším německém letišti. Zrušeno bylo 140 letů

Tagy: