Petra Janů bydlí daleko od civilizace, na samotě u lesa. Jak to u ní doma vypadá?

Petra Janů tráví každé prázdniny na chalupě v jižních Čechách, kterou si pořídila na popud svého manžela, hudebního producenta Michala Zelenky. Po jeho smrti v ní zůstala sama. Jaká je chalupářka a jak vypadá její letní bydlení?

Zatímco Petře Janů vyhovoval život v Praze, její manžel Michal Zelenka toužil po chalupě na venkově. Nakonec dostali tip na objekt v jižních Čechách, daleko od civilizace, který obklopoval pouze les a malebná příroda. Jednalo se o stavení ze 12. století s bohatou historií. Na místě chalupy původně stála kaple, která byla v roce 1775 odsvěcena.

ČTĚTE TAKÉ: Herečka Jiřina Bohdalová má chalupy jako z pohádky. Jak to v jejím království vypadá?

Církev ji poté prodala rodu Černínů, který ji přestavěl na hospodářský statek s bydlením. Následně stavbu získaly do vlastnictví Státní lesy. „To místo nás zaujalo hned. Když jsme navíc před chalupou uviděli sedm set let starý javor, což je státní památka, nepotřebovali jsme už ani vidět vnitřek. Řekli jsme tomu pánovi, co to prodával, že to bereme okamžitě,“ prozradila Petra Janů redaktorovi CNN Prima NEWS.

Chalupa byla pro manžela srdeční záležitostí

Kvůli špatnému stavu budovy trvalo zhruba rok, než se do chalupy mohli nastěhovat. S manželem do obydlí museli zavést potřebné inženýrské sítě a vše postupně zrekonstruovat. Chalupa měla původně jen přízemí, takže nechali přistavět další patro.

„Chalupa byla srdeční záležitostí mého muže. On byl městské dítě, takže si to všechno náramně užíval. A všechno je v podstatě jeho práce. Škoda, že si ji nemohl užít déle,“ povzdechla si zpěvačka. Michal Zelenka zemřel před třinácti lety ve 63 letech na rakovinu. Od té doby se Petra Janů musí o vše starat sama. Na manželovu počest nechala u chalupy vybudovat rybník, který pojmenovala Michal.

Ložnici má v místě, kde dříve býval oltář

Zpěvačka se může pyšnit tím, že tam, kde dříve býval oltář, má nyní ložnici. „Pokaždé, když na chalupu přijedu, ať už jsem v jakémkoliv rozpoložení, stačí mi dvě, tři hodiny a jsem v naprosté pohodě. Tohle místo mi dodává pozitivní energii. Je to tady promodlené,“ prozradila Petra Janů.

Kvůli skleníku skončili u notáře

Od začátku měli s manželem úkoly jasně dané. „Michal na chalupě musel pořád něco dělat. Já byla spíše ten typ, který si ji chtěl užívat. Vždycky jsem toho udělala daleko víc, když jsem nemusela, než když mi někdo říkal, co všechno musím,“ přiblížila Petra Janů.

Nejvíce se dohadovali o skleníku. „Jsem dítě z vesnice a mám k jakémukoliv pěstování odpor. Moje maminka byla autorita, takže jsem musela na políčkách trávit spoustu času. Nesnášela jsem to. Na rozdíl ode mě byl Michal dítě z města, a když jsme si chalupu pořídili, hrozně moc chtěl něco pěstovat. Vyřešili jsme to tak, že jsme šli k notáři a sepsali tam, že já do skleníku nikdy nepůjdu. (smích) Nakonec jsem ale udělala ústupek kvůli bylinkám. Ty mám totiž hrozně ráda,“ uvedla zpěvačka.

Dnes je za chalupu vděčná a neměnila by. Díky tomu, že v ní má plynové topení a navíc krb, ji může využívat celoročně.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: Seriálový herec Petr Batěk bydlí se svou rodinou v luxusní novostavbě s výhledem na celou Prahu. Nahlédněte do jeho soukromí

Tagy: