Ceny potravin v Polsku a Česku
Rozdíl 100 korun u malého nákupu v českém a polském supermarketu. Takový je výsledek testu redakce CNN Prima NEWS. Reportéři se vypravili do obchodů v Praze a v Porajowě, malém městečku hned za hranicemi, kam denně za nákupy přijíždějí desítky, někdy i stovky Čechů.
Už tak nízké ceny polských potravin od 1. února ještě klesly. Tamní vláda jako protiinflační opatření na půl roku zrušila pětiprocentní daň z přidané hodnoty u základních potravin, tedy mléčných výrobků, pečiva, masa nebo nealkoholických nápojů.
Reportéři při nákupu vybírali výrobky stejných značek, případně nejlevnější varianty jednotlivých druhů potravin. V košíku tak měli půlkilové balení mletého vepřového masa, litr mléka, margarín, brokolici, toustový chleba, čokoládu, 150 gramů plátkového sýra gouda, litr pomerančového džusu, 250 gramů polotučného tvarohu, hladkou mouku a litr slunečnicového oleje.
Výsledek? Cena nákupu v Česku 378 korun, cena v Polsku 50,79 zlotých, v přepočtu 278 korun.
Největší rozdíl cen byl u margarínu a plátkového sýra. Cena v Česku byla téměř dvojnásobná než v Polsku. Polský plátkový sýr přišel na 21 korun, zatímco v Praze reportérka zaplatila za stejné balení 39,90. „Oblíbený margarín stejné značky stojí v Česku 64,90, v Polsku 36,60. A to ještě v Polsku za výrazně nižší cenu koupíte balení 450 gramů, zatímco v Česku jen 400 gramů,“ upozorňuje na asi největší překvapení srovnávacího nákupu.
Samostatnou kapitolou bylo mleté vepřové maso. Cena u nás 64,90, cena v Polsku 48 korun. Jenže v polském supermarketu měli akci 1+1, a tak při koupi dvou balení byla cena za jedno balení neuvěřitelných 24 korun. Cenové skóre jedenácti položek bylo 10 ku 1 ve prospěch polského zboží. Jen balená brokolice 500 gramů stála v Polsku o 1,40 koruny víc než v Česku.