sýr

Výpis příspěvků ke štítku „sýr“

Lentilky, piškoty a nyní Apetito. Kam zmizely známé a tradiční české značky?

Spotřebitelé si v obchodech musejí již dlouho zvykat na to, že se výroba tradičních tuzemských značek přesouvá na jiná místa – někdy dokonce do zahraničí. Aktuálně jde o přesun značky Apetito z Hodonínských mlékáren do německého Hamburku. Milovníci znojemských okurek se už z etikety dozvídají, že jsou vyrobeny taktéž v Německu a samotné okurky občas pocházejí ze zemí mimo Evropskou unii. Změna místa výroby potkala v minulosti například Sedlčanský hermelín, Lentilky nebo kávu Jihlavanka.

Dopravní kalamita v Praze: Jižní spojka kolabovala, znovu otevřena byla ve středu ráno

Aktualizováno

Černý dým, který byl vidět na kilometry daleko, polekal v pondělí obyvatele Prahy. Způsobil ho nabouraný kamion, který začal hořet, a vyjížděly k němu všechny složky Integrovaného záchranného systému. Masivní požár uzavřel Jižní spojku a způsobil kolaps dopravy. Odklidit trosky kamionu, který podle informací CNN Prima NEWS vezl náklad sýra, bylo natolik obtížné, že kvůli tomu policisté museli v úterý ve 22:00 vytíženou tepnu opět uzavřít. Objízdnou trasu ovšem později ucpal převrácený návěs jiného náklaďáku, a tak policisté začali provoz odklánět na dálnici D8. Kolem středečních 4:30 Jižní spojku znovu otevřeli.

Makro stahuje sýr s bakteriemi, Penny alkohol kvůli úlomkům skla. Vady našly i Datart a IKEA

Obchodní řetězce Penny Market a Makro varují své zákazníky před některými produkty. Z regálů na pobočkách Makra zmizel například plátkový sýr raclette značky Jean Perrin, a to kvůli bakterii E. coli, pozor by si lidé měli dát i na zakoupené sójové výrobky. Hned několik produktů stáhl i řetězec Penny, například vodku a rum, v nichž se mohou objevit úlomky skla. Sportovní řetězec Decathlon pak už nenabízí sněžnice Quechua kvůli závadě na konstrukci. Informuje o tom portál Kupi.cz.

Jídlo, víno a inspirativní příběhy. Objevte kouzlo ženské gastronomie na Red Lips Festivalu

První ročník festivalu RED LIPS zaměřeného na ženy v gastronomii se uskuteční 31. května 2025 v areálu Trojského pivovaru. Akce nabídne nejen bohatý program přednášek a rozhovorů, ale také možnost ochutnat vynikající jídlo a víno. Představí se tu nejen české, ale i zahraniční vinařky, známé šéfkuchařky a další osobnosti gastronomického světa.

Lidé se chlubí konzumací prošlých potravin. Hrozí jim velké nebezpečí, varují lékaři

Sníst, nebo vyhodit potraviny po datu spotřeby? Možná se to zdá jako absurdní otázka, ale existují lidé, kteří prošlé potraviny jedí pravidelně. A nejen to, dokonce se tím chlubí. Jenže datum spotřeby na obalech není jen tak pro legraci – hlavně u rychle se kazících potravin je obzvlášť důležité. Konzumace prošlého jídla totiž může vést k vážným zdravotním problémům.

Z pultů českého řetězce stahují úřady francouzský sýr. Bojí se bakterií devastujících ledviny

Státní veterinární správa (SVS) stahuje z prodeje 240 kusů francouzského sýru Morbier od francouzského výrobce Perrin-Vermot, který mohli lidé zakoupit v prodejnách Delmart. Správa k preventivnímu stahování přistoupila poté, co se ve Francii u 11 lidí objevil hemolyticko-uremický syndrom, při němž selhávají ledviny pacienta a je ohrožen jeho život. Onemocnění podle veterinářů nejspíš souvisí s konzumací uvedeného sýra, který mohl obsahovat nebezpečnou bakterii Escherichia coli a takzvaný Shiga toxin, což jsou původci onemocnění. SVS o tom v pondělí informovala v tiskové zprávě.