Češi jsou chtiví, už dvě sezony nelyžovali. Rakousko otevře před Vánoci, říká Papež

Jan Papež

Rozhovor s Janem Papežem

Opatření proti šíření koronaviru dál komplikují život cestovním kancelářím. Zatímco Italové nebo Francouzi jsou lyžařům ze zahraničí po splnění podmínek o prokázání bezinfekčnosti otevření, v Rakousku je tomu kvůli lockdownu jinak. Místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež ve vysílání CNN Prima NEWS nastínil, jak by mohla letošní zima nakonec vypadat.

I když výhledy na lepší epidemickou situaci nejsou v dalších týdnech napříč Evropou příznivé, kromě lidí, kteří chtěli jet do Rakouska, své zájezdy do zahraničí zatím milovníci cestování či lyžování neruší.

„Lyžaři jsou chtiví, protože už dvě sezony nelyžovali, a doufají, že se vše obrátí v dobré jako v Itálii, kde lyžují i neočkovaní, stačí mít PCR test ve správný čas. Kdo chtěl do Rakouska, překládá si cestu na pozdější termín,“ řekl v pořadu Nový den Papež.

Podle něj to zatím vypadá, že Rakušané prodlouží lockdown pro zahraniční turisty do 22. prosince. „Nic zatím není potvrzené, ale dá se to čekat. Pak pustí sjezdovky i pro turisty,“ podotkl místopředseda. V únoru i březnu, kdy je období jarních prázdnin, a Češi tak cestují ve velkém, by mohly kanceláře hlásit stejně jako v minulých letech vyprodáno.

Problém mohou mít jedinci, kteří nejsou očkovaní proti koronaviru. Cestování za hranice pro ně už někde je – jinde zřejmě bude – velmi složité až nemožné. „Vedou se diskuse na téma lidí, kteří jsou po první dávce. Po jaké době by mohli lyžovat. Důležité je být v kontaktu s cestovkou, protože podmínky se v jednotlivých zemích pořád mění,“ nastínil papež.

Lyžování v Itálii jen s očkováním nebo testem

Například v Itálii ale chystají na sjezdovkách novinku. Lyžovat mohou jen očkovaní nebo lidé s PCR testem. Prokázat se musí předtím, než nastoupí na lanovku. Jenže opatření jsou lokálně odlišná. Každý region má jiná pravidla, proto je před cestou potřeba vše pořádně nastudovat.

„Nejlépe se obraťte na kancelář, ta by měla vědět, co potřebujete,“ poradil Papež. Kde jsou podmínky napříč celou zemí zatím neměnné, je Česko.

Pro dovolenou v teple je jedničkou Egypt

Podle Papeže jsou domácí horské pobyty vyprodané rovněž v měsících, kdy jsou u nás jarní prázdniny. „Ale teprve se ukáže, kolik bude sněhu a jaké podmínky určí ministerstvo zdravotnictví. Nejde jenom o střediska, ale i o restrikce u ubytování a stravování, což má velký vliv na to, kolik lidí se na hory nakonec vydá,“ vysvětlil místopředseda.

Cestovní kanceláře předpokládají letos a na začátku příštího roku mnohem větší zájem o dovolenou v exotice. „Lidé chtějí cestovat jako před covidem,“ uvedl Papež. Mezi oblíbenými destinacemi zmínil Karibik, Mexiko, Kostariku, Maledivy, Keňu, Tanzanii nebo Kanárské ostrovy. „Jedničkou v zimních měsících je ale Egypt,“ podotkl.

Tagy:
lyžování Itálie Evropa Rakousko Egypt očkování Vánoce CNN Prima NEWS Nový den Jan Papež Asociace cestovních kanceláří cestování koronavirus COVID-19 koronavirová opatření Ministerstvo zdravotnictví České republiky Jarní prázdniny Asociace cestovních kanceláří České republiky