Strach z omikronu nutí země zavírat hranice. Kam se nedostanete, i když jste očkovaní?

Letiště

Omikron letí světem

Celý svět děsí nová varianta koronaviru nazvaná omikron. Izrael kvůli ní zakáže na dva týdny vstup do země všem cizincům. Omezení pro cestovatele, která se týkají i očkovaných Čechů, chystá také Velká Británie a Švýcarsko.

Izrael je vůbec první zemí, která kvůli variantě omikron zavírá hranice. Zákaz má vstoupit v platnost o půlnoci z neděle na pondělí a bude trvat dva týdny. V zemi byl doposud potvrzen jeden případ omikronu, podezření je na dalších sedm. Izrael ovšem není jediným státem, který zpřísňuje podmínky cestování.

Britský premiér Boris Johnson oznámil, že všichni cestující (tedy i očkovaní) budou muset nejpozději druhý den po příjezdu do Spojeného království podstoupit PCR test a zůstat v karanténě, dokud nedostanou výsledek. Podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) by toto opatření mělo začít platit od pondělí. Ministerstvo zdravotnictví ve Velké Británii oznámilo v sobotu první dva případy omikronu.

O něco drsněji než Británie se k problému postavilo Švýcarsko. „Od dnešních 20:00 omezuje Švýcarsko vstup občanů ČR na své území bez ohledu na očkování. I čeští občané s trvalým pobytem ve Švýcarsku musí při vstupu do země předložit test a nastoupit desetidenní karanténu. O zpřísnění pravidel bohužel dopředu neinformovalo,“ napsal Kulhánek v sobotu na Twitter.

Jako první o nové variantě koronaviru informovala ve čtvrtek Jihoafrická republika. Od té doby se mutace objevila v řadě zemí, první případ se objevil i v České republice. Světová zdravotnická organizace (WHO) novou variantu v pátek označila za znepokojivou.

Podle WHO potrvá ještě týdny, než bude jasné, jaké konkrétní důsledky mutace má. Odborníci a úřady v Jihoafrické republice upozornili, že nová varianta postihuje mnohem častěji i mladé lidi.

Tagy: