Češi jsou ozbrojenější než Izraelci, překvapil expert. Popsal, co dělat při útoku teroristy

Izraelsko-palestinský konflikt.

Prezident Ligy libe Pavel Černý o Izraeli

Leckoho by překvapilo, jak omezený přístup ke zbraním běžný Izraelec má, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS prezident Ligy libe a mezinárodní policejní instruktor Pavel Černý s tím, že Češi jsou daleko ozbrojenějším národem. Zároveň popsal, jak by se člověk měl zachovat v případě teroristického útoku.

Bezbranní civilisté neměli šanci ubránit se teroristům z Hamásu. Izraelci totiž nemají snadný přístup ke zbraním.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Šest cvičišť, zkouška padáků i zajímání rukojmí. Hamás trénoval útok roky, píše CNN

„Pokud to srovnáme s našimi poměry, byl by leckdo překvapen, jak omezený přístup ke zbraním běžný občan Izraele má. Pouze bývalý voják může nosit zbraň, a to jen pistoli. Dostává pouze 50 nábojů. Pokud je někde tréninkově vystřílí, musí navíc vrátit nábojnice, aby doložil, že náboje neskončily jinak,“ popsal prezident Ligy libe a mezinárodní policejní instruktor Pavel Černý ve vysílání CNN Prima NEWS a dodal, že Izrael, jak ho lidé znají z filmů, opravdu takový není.

Zároveň podotkl, že v současné době se Izrael kloní k větší ozbrojenosti, ale s Českou republikou to nejde srovnávat. „Tam je ozbrojeno asi okolo dvou procent populace. U nás je asi 300 tisíc majitelů zbraní a okolo milionu zbraní mezi nimi, je to asi 3,2 procenta naší populace, takže jsme mnohem ozbrojenější národ a zároveň jedna z nejbezpečnějších zemí světa,“ sdělil Černý.

Izrael poznamenal zejména útok teroristů na hudební festival, který si vyžádal 260 životů. Pokud by k něčemu podobnému došlo u nás, je podle Černého nejlepší prostě zmizet. „Na západě, kde nemohou lidé nosit zbraň, radím utíkat, schovat se a volat policii. V našich končinách bych dodal tasit svůj sebeobranný prostředek nebo legálně drženou zbraň a nebo alespoň hledat alternativní předmět, kterým se bránit. Když je člověk někde ukrytý, musí přemýšlet, co udělá, až terorista rozrazí dveře,“ popsal Černý.

Tagy: