Šest cvičišť, zkouška padáků i zajímání rukojmí. Hamás trénoval útok roky, píše CNN

Tréninkový tábor Hamásu

Hamás trénoval útok na Izrael roky

Sobotní útok palestinských teroristů na Izrael připravoval Hamás dlouhé měsíce, možná i několik let. Vyplývá to z analýzy CNN, která rozebírala videa, jež radikální hnutí zveřejnilo. Příslušníci Hamásu na nich nacvičovali přepad, zajímání rukojmí i přelet na motorových padákových kluzácích.

Skupina zahalených ozbrojenců vniká do budovy s Davidovou hvězdou na boku. Zajímá rukojmí, střílí. Jenže je to všechno jenom na oko. Zatím. Americká CNN se dostala k videím zveřejněným Hamásem, která ukazují, že radikální Palestinci sobotní útok na Izrael plánovali dlouhé měsíce a možná i celé poslední dva roky.

V roce 2021 proběhla krátká potyčka mezi Izraelem a Gazou, která spočívala primárně v raketové palbě. K pozemním bojům prakticky nedošlo. Po skončení bojů si možná Izrael myslel, že se Hamás k další agresi neodhodlá, všechno ale bylo jinak.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hamás pašoval do Gazy zbraně dlouhé roky. Experti vysvětlují, proč to Netanjahu dovolil

Půl roku i rok stará videa Hamásu ukazují, že radikálové se pečlivě připravovali na další úder.

Nácvik kousek od hranice

„CNN analyzovala téměř dva roky trvající výcvik a propagandistická videa zveřejněná Hamásem a jeho pobočkami, aby odhalila měsíce příprav na útok z minulého týdne. Zjistila, že bojovníci se na útok připravovali nejméně na šesti místech v Gaze,“ uvedl web americké televize.

Těžko se dá věřit tomu, že by izraelské špičkové zpravodajské služby o přípravách nevěděly. Maximálně tak mohly podcenit jejich význam. Vždyť hned dvě z velkých tréninkových center Hamásu vyrostla podle CNN necelé dva kilometry od ostře střežené hranice.

Další cvičiště bylo ve středu Pásma Gazy, jiné tři areály na jihu oblasti. Hamás trénoval v kulisových domech bez střech, osvojoval si přepady civilistů, zajímání rukojmí, a dokonce trénoval i přelety motorovými padákovými kluzáky, které pak v sobotu skutečně posloužily jako hlavní prostředek k překonání hranice.

S velkou pachutí tak svět vzpomíná na slova Svena Kühna von Burgsdorffa, německého velvyslance Evropské unie při Palestině. Ten se v červenci v Gaze zúčastnil paraglidingového letu. „Jakmile budete mít svobodnou Palestinu, svobodnou Gazu, můžete udělat přesně to samé,“ komentoval následně zážitek pro agenturu Reuters.

Vysoký představitel Hamásu Alí Baraka po sobotním útoku pro RT Arabic uvedl, že teroristická organizace se na útok připravovala dva roky.

Při nácviku používali radikálové stejné druhy zbraní, které využili i při sobotním krvavém útoku na Izrael, při kterém zemřelo přes 1 200 lidí. Ve třech tréninkových centrech dokonce Hamás postavil repliky izraelských tanků a nacvičoval údery pomocí granátometů.

Tagy: