Češi jsou švejkovská nátura a nevěří opatřením. Neočkované si covid najde, říká Kubek

Prezident lékařské komory Milan Kubek.

Rozhovor s Milanem Kubkem o aktuální epidemické situaci

Česko musí co nejrychleji proočkovat zbytek seniorů, vyzývá v rozhovoru pro CNN Prima NEWS předseda České lékařské komory Milan Kubek. Varuje zároveň, že si covid neočkované najde. Na druhou stranu si myslí, že pokud by se proočkovala větší část společnosti, mohlo by dojít k rozvolnění opatření podobně jako například v Dánsku. Připomněl však, že někteří Češi se švejkovskou povahou nerespektují ani současná pravidla.

V posledních dnech vidíme, že epidemie znovu trochu roste, již několik dnů máme přes 500 nově nakažených denně. Co je podle vás důvodem tohoto nárůstu?
Těch důvodů je několik. Jednak změna počasí, kdy se hlásí podzim – a to je doba různých respiračních nemocí. Zadruhé se řada z nás vrátila z dovolených, často ze zahraničí. Začalo se více chodit do práce, děti chodí do školy, stále více aktivit probíhá ve vnitřních prostorách. Také máme naočkováno pouhých 56 procent populace, což je velmi málo. Samozřejmě se utěšujeme tím, že další statisíce lidí nemoc prodělaly a někteří o tom třeba ani neví, takže počet lidí, kteří mají nějakou imunitu, je větší než počet očkovaných, ale stále je mezi námi spousta lidí, kteří očkovaní nejsou.

Zatím naštěstí dochází k šíření nemoci především mezi neočkovanými mladšími lidmi. Obáváme se ale, co se stane, až se covid přenese do skupiny neočkovaných seniorů, těch je stále přibližně půl milionu. Chtěl bych všechny vyzvat, aby nečekali, až si je covid najde.

Jaký očekáváte v příštích týdnech vývoj epidemie? Dá se to srovnávat s loňským rokem?
Před týdnem jsem tipoval, že ode dneška za dva týdny budeme mít denně tisíc nových případů. Ten nárůst je trochu pomalejší, než jsem předpovídal, takže to možná bude lepší. Doufám, že ta podzimní vlna, která se pomalu rozjíždí, nebude tak zničující jako ta, kterou jsme zažívali před rokem, protože máme právě nadpoloviční většinu lidí očkovaných.

V kategorii seniorů se míra proočkovanosti pohybuje kolem 80, někde se dotýká až 90 procent, liší se to také pode regionů. I když budou nové případy, doufáme, že počty lidí, kteří budou vyžadovat hospitalizaci, nebudou v tisících, ale že zůstanou ve stovkách. Zatím máme v nemocnicích zhruba 150 lidí a z toho přibližně 30 ve vážném stavu. Takže to snad zvládneme, aniž bychom museli přistoupit k dalším lockdownům a aniž by se zahltily nemocnice.

Nikdo už nechce další lockdown, přesto pokud čísla dále porostou, asi se k nějakým opatřením bude muset sáhnout. Umíte si představit, jaká by to mohla být?
Jednak bych se pokusil za každou cenu proočkovat neočkované seniory. Opakovaně navrhuji pojízdné očkovací jednotky – řidič plus zdravotník – a objet každou vesničku, snažit se kontaktovat každého seniora a promluvit s ním, proč není očkovaný. Řada lidí podléhá nejrůznějším fámám, které se šíří po internetu nebo šeptandou. Řada z nich, pokud nebude muset pro to očkování nic udělat a vakcína přijde za nimi, se naočkovat nechá.

Minulý týden jsem byl na velkém koncertě a byl jsem šokován tím, že většina lidí si hned po vstupu sundala respirátor a chovala se, jako kdybychom žádnou epidemii nezažili.

Zároveň bych trval na dodržování platných opatření, protože jsou poměrně účinná. Problém je, že je řada lidí nerespektuje. Podívejte se do restaurace, tam lidé, nejenom když něco konzumují, sedí bez respirátorů. Minulý týden jsem byl na velkém koncertě a byl jsem šokován tím, že většina lidí si hned po vstupu sundala respirátor a chovala se, jako kdybychom žádnou covidovou epidemii nezažili. Přitom jsme se tam všichni ujišťovali, jak jsme rádi, že můžeme jít více než po roce na koncert, který nám pořadatelé třikrát odkládali, a pak ani neuděláme tu základní věc, abychom na ty koncerty mohli chodit, a riskujeme, že se zase všechno bude muset zavírat.

Když se podíváme do zahraničí, například v Dánsku zrušili veškerá opatření na základě toho, že mají proočkováno přes 80 procent populace. Myslíte si, že kdybychom se také dokázali ještě proočkovat, můžeme respirátory odložit?
Já si myslím, že ano, pokud by nedošlo k nějaké katastrofě v podobě nějaké nové mutace. To se bohužel nedá vyloučit, protože jsou země, kde je míra proočkovanosti skutečně malá, takže tam mohou vzniknout nějaké nebezpečnější mutace, které k nám mohou být zavlečeny.

Je jasné, že tuto zimu respirátory a roušky našimi přáteli zůstanou a budeme je muset nosit ve společných vnitřních prostorách. Dovedu si ale představit, že kdyby míra proočkovanosti byla větší, mohli bychom si troufnout opatření více rozvolnit. Problém je, že si lidé nemyslí, že je covid nebezpečný, nevěří protiepidemickým opatřením. A je to možná trochu švejkovská nátura některých lidí, kteří si říkají, že nic respektovat nebudou.

Tagy: