Prymula: Respirátorů se nezbavíme ještě půl roku. Další rozvolňování není na místě

Roman Prymula v Novém dni

Roman Prymula o zrušení opatření

„Respirátorů se minimálně další půlrok nezbavíme,“ předpověděl v Novém dni na CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula. Účinnost ochrany úst se prý dostatečně prokázala. Další opatření jsou podle něj ve fázi, kdy není důvod je zpřísňovat, na druhou stranu by s ohledem na rostoucí počet nakažených nebylo rozumné ani rozvolňovat.

Počet nově nakažených koronavirem stále mírně stoupá. Poslední údaje za středu uvádějí 524 pozitivních případů. „Musíme se dívat na dynamiku nárůstu. Situace je oproti jiným vlnám dramaticky odlišná. Je to otázka proočkovanosti, která je sice v porovnání se západní Evropou nižší, ale číslo kolem 55 procent považuji za slušné,“ zhodnotil aktuální stav koronavirové pandemie epidemiolog Roman Prymula.

Podle bývalého ministra zdravotnictví tak není důvod jakkoliv měnit stávající restrikce proti šíření koronaviru. „Určitě se nebude jednat o plošných opatřeních, ale další rozvolňování zatím není na místě,“ podotkl Prymula s tím, že pokud se hodně pozitivních případů objeví například v jedné škole, mohou se samozřejmě zavést přísnější lokální opatření.

S restrikcemi ale prý není důvod hýbat ani opačným směrem. „Nemyslím, že by zpřísňování bylo namístě. V porovnání s nejhorší situací v nemocnicích se budeme pohybovat maximálně na pětině počtu hospitalizovaných. Problém je u seniorů. Nejen u neočkovaných, ale je to otázka vyprchávání protilátek, takže musíme aplikovat třetí dávku,“ dodal bývalý ministr zdravotnictví.

Nejvíce hospitalizovaných bylo v Česku v polovině března, tehdy leželo s covidem v nemocnicích téměř 10 tisíc pacientů. V současnosti se čísla pohybují kolem 150.

O protilátkách mají rozhodnout odborníci

Češi stále čekají, kdy úplně odloží respirátory a roušky. Měly by zůstat celý podzim a zimu? „Respirátory zůstanou tak, jak jsou. Ve veřejných prostorách asi zůstanou další dvě čtvrtletí, jejich účinnost se prokázala,“ předpověděl Prymula. Dodal, že testování i očkovaných jedinců dává smysl, protože lidé po vakcinaci mohou covid šířit.

K případnému povinnému očkování je Prymula skeptický. „Diskutuje se to u zdravotníků a odpůrci argumentují, že v tento moment odejdou sestřičky z nemocnice, což nikdo nechce,“ podotkl s tím, že například ve Francii vyvolalo povinné očkování u některých profesí velkou nevoli občanů a hromadné protesty.

Došlo i na velmi kontroverzní téma uznávání protilátek. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pondělí oznámil, že mezi odborníky, kteří resortu radí, není jednoznačná shoda. „Problematika je složitá. Je zřejmé, že protilátky mají význam. Neznáme ale hladinu, která určuje, kdo je chráněn a kdo ne,“ vysvětlil Prymula. Poslanci přesto budou v pátek o uznávání protilátek jednat. Podle Prymuly by ale rozhodnutí mělo vzejít od odborníků, ne od politiků.

Tagy: