Češi na olympiádě: Aneta Holasová si těsně před soutěží zlomila nohu. Přesto závodí

Dva a půl měsíce před olympiádou si sportovní gymnastka Aneta Holasová zlomila lýtkovou kost a potrhala vazy v kotníku. V zemi, kde zazářila její předchůdkyně a legenda Věra Čáslavská, tedy sice nezacvičí své nejtěžší možné sestavy, ale přesto doufá, že neudělá ostudu.

Aneta Holasová (20), sportovní gymnastika

  • Disciplína: víceboj
  • Datum a místo narození: 22. února 2001, Praha
  • Výška a váha: 160 cm, 62 kg
  • Stav: svobodná
  • Klub: TJ Bohemians Praha
  • Trenér: Jiří Fiřt

„Chci si olympiádu užít. Nechci tím vůbec říct, že jedu na výlet, ale v gymnastice je obecně velký úspěch se tam jenom dostat. Chci hrdě reprezentovat a předvést co nejlepší výkon,“ řekla závodnice TJ Bohemians Praha, která se na olympijské hry kvalifikovala na předloňském mistrovství světa ve Stuttgartu, kde obsadila v kvalifikaci víceboje celkově 51. příčku.

Aneta Holasová se zranila v přípravě začátkem května. Při skokanském tréninku si zlomila pravou lýtkovou kost, přetrhla vazy v kotníku a naštípla hlavičku holenní kosti. „V momentu, kdy se to stalo, tak jsem se s olympiádou loučila, ale pak jsem si nepřipustila, že bych nejela,“ řekla sportovkyně.

Každý den chodila pilně na rehabilitace na dvě až tři hodiny. „Měla jsem různé mikroproudy, magnety, lasery i krevní plazmu a podobné věci,“ vypočítala. V rámci možností se udržovala v kondici a lékaře poslouchala a ještě si přidávala. „Dělala jsem víc, než jsem musela,“ řekla gymnastka.

Záludná pirueta

Před měsícem a půl tak mohla stříbrná medailistka v prostných z předloňských Evropských her v Baku začít naplno s přípravou. Má ale problém s dopady, především při přeskoku či v závěru kladiny, proto musela měnit obtížnost. „Půjdu sice o něco lehčí sestavy, ale zase doufám, že budou o to čistší. Makala jsem naplno a myslím, že předvedu plnohodnotný výkon,“ věří.

Na pravé noze nemůže dělat ani piruety, proto se je učila na levé. „Obecně ale piruety moc nemusím a teď je musím točit na druhé noze, to není moc příjemné, ale naštěstí mi to nedělalo takový problém. A musela jsem víc věcí lehce poupravit, abych to mohla zvládnout,“ popsala Holasová. Představa o cvičení s nejtěžšími prvky, které umí, sice vzala za své, ale už její účast se dá považovat tak trochu za malý zázrak.

Do kvalifikace víceboje zasáhne v neděli 26. července. A stejně jako při všech ostatních sportech bude hlediště bez fanoušků, což zažila na mistrovství Evropy. „A ještě půjdu v prvním sledu, takže tam ani nebudou ostatní delegace, takže to bude v tý velký hale asi trošku smutný. Ale nějak se s tím popasuju a doufám, že nám budou všichni fandit aspoň na dálku,“ dodala.

Tagy:
gymnastika Evropa Tokio Stuttgart Olympijské hry sportovní gymnastika Letní olympijské hry v Tokiu 2021 Věra Čáslavská Aneta Holasová víceboj FK Bohemians Praha atletický víceboj Evropské hry TJ Bohemians Praha