Češi na olympiádě: Juniorský mistr světa v plavání Čejka startuje na první olympiádě

Dvacetiletý Jan Čejka prožívá svou olympijskou premiéru. V roce 2019 se stal na znakařské padesátce premiérovým českým juniorským mistrem světa. Má i evropské juniorské zlato z roku 2017 nebo bronz z Evropského olympijského festivalu mládeže.

Jan Čejka (20 let), plavání

  • Disciplína: 100 m znak, 200 m znak
  • Datum a místo narození: 29. května 2001, Pardubice
  • Výška a váha: 187 centimetrů, 81 kilogramů
  • Stav: Svobodný
  • Klub: SC Plavecký areál Pardubice
  • Trenér: Martin Kratochvíl

Je rovněž bronzovým medailistou na znakařské stovce z juniorského mistrovství Evropy v ruské Kazani z roku 2017 a na dvoustovce, na které se v Tokiu představí ve středu, tehdy dokonce triumfoval. Jeho vzory jsou Michael Phelps nebo Aaron Piersol a oblíbeným mottem: Bolest je dočasná, sláva je věcná.

Při své premiéře pod pěti kruhy v Tokiu v disciplíně 100 metrů znak se do semifinále neprobojoval. S časem 54,69 obsadil 30. pozici a od postupu ho dělilo 92 setin sekundy.

„Je to super, atmosféra je tady úžasná. Je to pro mě hodně velká akce, takže jsem byl asi trochu nervóznější. Ale jsem rád, že jsem si to na té stovce ozkoušel a dvoustovka už bude s trošku menšíma nervama,“ uvedl po svém prvním olympijském závodě.

Navzdory absenci diváků si užíval atmosféru, o kterou se starali členové jednotlivých reprezentačních týmů. „Musím říct, že jsem čekal, že to bude horší. Ale to hlediště je vcelku zaplněný těmi plavci, takže to je fajn.“

K plavání ho přivedli rodiče

Česká ekipa ho před startem prvního závodu hlasitě povzbuzovala. „Slyšel jsem to a byl jsem rád, povzbudilo mě to,“ radoval se z fandění, které je oficiálně na olympiádě zapovězené a všichni by měli jen tleskat. „Tak to nevím, že je to zakázané, to slyším poprvé, ale je to možné,“ divil se plavec, který měl jeden nehet na každé ruce nalakovaný jako českou vlajku. „Je to pro štěstí a abych pořádně reprezentoval,“ prozradil s úsměvem.

Jan Čejka měl k vodě blízko odmalička. Otec býval specialistou na prsa, matka se věnovala orientačnímu potápění a plavání vyučuje. „S ní jsem začal už od jednoho roku. Pak někdy v první třídě jsem postoupil do závodní skupiny, kde už bylo víc tréninku a plavání vážnější,“ uvedl v roce 2020 pro Český rozhlas.

Tagy:
Pardubice Tokio Olympijské hry plavání znak olympiáda Český rozhlas plavec Letní olympijské hry v Tokiu 2021 Kazaň Jan Čejka Evropský olympijský festival mládeže Michael Phelps