Češi na olympiádě: Ondřej Cink je v životní formě. V Tokiu myslí na medaili

Cyklista Ondřej Cink míří už na své třetí letní olympijské hry v kariéře. Do Tokia letí s jasným cílem – zlepšit čtrnáctá místa z her v Londýně a Riu de Janeiru a poprat se o medaili. Ambice na cenný kov má v cross country na horských kolech oprávněné. Vždyť v celkovém pořadí světového poháru je pátý a v posledních dvou závodech dokonce proklouzl na stupně vítězů.

Ondřej Cink (30), cyklistika

  • Disciplína: Cross country (horská kola)
  • Datum a místo narození: 7. 12. 1990 v Rokycanech
  • Výška a váha: 182 cm, 67 kg
  • Stav: svobodný
  • Klub: Kross Racing Team
  • Trenér: Karel Martinek

Ondřej Cink je jednou z největších českých medailových nadějí. Po Jaroslavu Kulhavém, který ovládl olympijské hry v Londýně 2012 a o čtyři roky později získal stříbro, se tak Češi mohou opět těšit na úspěch v závodě horských kol. Cink je v dosavadním průběhu světového poháru na 5. místě, v závodech ve francouzském Les Gets a rakouském Leogangu dojel dokonce druhý. Na stupně vítězů se vrátil po pěti letech.

Univerzální voják

Jeho cílem pro Tokio je jednoznačně medaile. Kromě cyklistiky má záliby také v pití kávy, pojídání dobrého jídla nebo sledování televize. Sportovním vzorem je pro něj česká hokejová legenda Jaromír Jágr.

Důkazem jeho talentu je pro cyklisty ne vždy typická všestrannost. V roce 2017 se při své premiérové sezoně mezi „silničáři“ probojoval do sestavy týmu Bahrain Merida pro nejslavnější etapový závod Tour de France. Závod ale nedokončil, do cíle mu přitom zbývaly jen tři etapy a něco kolem 350 kilometrů. „Byl to můj největší zážitek v kariéře, ale horská kola mi chyběla,“ řekl Cink, který je zároveň mistrem světa do 23 let z roku 2012.

Třetí účast na LOH a soupeř ze silnice

Na olympijské hry míří už potřetí, Londýně 2012 i v Riu 2016 skončil čtrnáctý. „Na předešlých hrách jsem byl dost mladý a výkonnost nebyla jako teď. Výsledky ze světových závodů jsou nyní super, takže by asi byla blbost jet tam s ambicemi (na umístění) třeba do desátého místa. Dal jsem si nejvyšší cíle a doufám, že to dopadne,“ řekl Cink před odletem do Tokia.

Rád by navázal na medailové úspěchy Jaroslava Kulhavého z Londýna a Ria. „Když to nedopadne, tak se svět nezboří. Jsou přede mnou další závody,“ doplnil s tím, že v Riu byl hodně nervózní. „Už jsem tam jel s ambicemi a cílili jsme jen na jeden den. Hodně jsem se na to zaměřoval a pak to nedopadlo. Teď jsem se soustředil na celou sezonu a neupínal se na Tokio,“ uvedl cyklista.

K soupeřům z uplynulé sezony mu přibyde ještě jeden silný konkurent. Jeden z nejlepších cyklistů současnosti, Nizozemec Mathieu van der Poel, totiž na sportovním svátku vymění silniční kolo právě za to horské. Na „bikách“ rozhodně není nováčkem. V minulosti dokázal vyhrávat závody světového poháru jak na horských kolech, tak v cyklokrosu.

Tagy:
Japonsko cyklistika Tokio Mathieu van der Poel Letní olympijské hry v Tokiu 2021 Ondřej Cink horská kola cross country Jaroslav Kulhavý