Češi na olympiádě: Parkurista Papoušek chválí svého koně. Je to charakter a srdcař

Jezdec a reprezentant v parkuru Kamil Papoušek se v Tokiu představí jako člen českého družstva. Ve 44 letech jde o jeho první účast na olympijských hrách.

Kamil Papoušek (44 let), jezdectví

  • Disciplína: Parkur družstva, parkur jednotlivců
  • Datum a místo narození: 29. března 1977, Český Krumlov
  • Výška a váha: 175 centimetrů, 68 kilogramů
  • Klub: Stáj Papoušek
  • Kůň: Warness

Kamil Papoušek začal na koni jezdit v 8 letech doma, přičemž jeho prvním trenérem byl otec Jan Papoušek, významný jihočeský organizátor a propagátor jezdeckého sportu, jezdec a trenér. Ten Kamilovu jezdeckou kariéru dle slov jezdce „rozhodně velmi ovlivnil“.

Později jezdil ve stáji Aleše Opatrného v Hořovicích a ve stáji Jaroslava Martince ve Všemilech u Děčína, kde za svého působení absolvoval několik stáží v Německu a Holandsku. Potom se vrátil domů do Srnína u Českého Krumlova, kde pokračoval v budování vlastního jezdeckého střediska. Později se ke Kamilovi připojil i bratr Jiří. Nyní mají ve výcviku přes dvacet koní.

Čtyřiačtyřicetiletý jezdec má za sebou řadu významných úspěchů. Patří mezi ně i čtyři vítězství v Memoriálu svého otce Jana Papouška nebo vítězství na mistrovství ČR v kategorii mladých jezdců v roce 1997. Na MČR se pak několikrát umístil na medailových příčkách. Mezinárodních účast si kromě řady závodů vyzkoušel i na mistrovství Evropy 2017, kde skončil na 60. místě.

Pro svého parťáka, jedenáctiletého hřebce jménem Warness, má Papoušek jen slova chvály. „Vím, že je to charakter a srdcař. Má nesmírně klidnou povahu, takže vím, že všechny peripetie, jako je 37hodinový let letadlem, bez problému snáší. Není nervózní a nic ho jen tak nerozhodí,“ uvedl před začátkem olympijského turnaje pro Český rozhlas.

Čeští parkuroví jezdci a jejich koně se na olympiádě představí v týmové soutěži po 85 letech. Členy týmu jsou Anna Kellnerová, Aleš Opatrný, Kamil Papoušek a Ondřej Zvára, v týmovém závodě však mohou soutěžit jen tři z nich.

Tagy:
Německo Evropa Tokio Olympijské hry Nizozemsko Český Krumlov olympiáda koně Český rozhlas Anna Kellnerová jezdectví parkur Aleš Opatrný Letní olympijské hry v Tokiu 2021 Kamil Papoušek olympijský profil Jaroslav Martinec