Češi na olympiádě: Schweiner se dočkal návratu kolegy. Co předvede student ekonomky?

Tak se přece jen dočká. Beachvolejbalista David Schweiner vstoupí po boku Ondřeje Perušiče do olympijských her v Tokiu. O první zápas český pár přišel kvůli pozitivnímu testu Perušiče, který pak musel zamířit do izolace. Dlouho nebylo jasné, zda do akce pod pěti kruhy zasáhne.

David Schweiner (26 let), beachvolejbal

  • Datum a místo narození: 1. června 1994, Praha
  • Výška a váha: 200 cm, 91 kg
  • Stav: Svobodný
  • Trenér: Andrea Tomatis
  • Účast na olympijských hrách: –

Už se zdálo, že David Schweiner zatím nezažije olympijskou premiéru. Krátce po příletu do Tokia se totiž jeho kolega Ondřej Perušič dozvěděl, že se nakazil koronavirem. Účast na největší sportovní akci byla ve vážném ohrožení, zvlášť když Perušičovi stále vycházel test jako pozitivní. Nakonec ale mohl opustit izolaci.

Mezitím se Schweiner improvizovaně udržoval v kondici. „Já jsem se snažil tady (na hotelu) na požárním schodišti trénovat dvakrát denně, simulovat si beachové tréninky. Po pár dnech mi bylo umožněno chodit v omezeném režimu na kurty s naším trenérem Andreou, a byl jsem tak aspoň v nějakém kontaktu s míčem,“ popisoval.

Ačkoliv česká dvojice už přišla o první zápas, v japonské metropoli se představí – a to je po útrapách hlavní fakt. V letošní sezoně se Schweiner s Perušičem blýskli triumfem na čtyřhvězdičkovém podniku v katarském Dauhá, což byl dosavadní nejlepší výsledek jejich společné snahy v písku.

26letý Schweiner se jako malý nejprve věnoval tenisu, až později přesedlal na volejbal, napřed klasický „šestkový“. Ve dvaceti se vrhl do sportu, který ho nejvíce proslavil. Studuje Vysokou školu ekonomickou v Praze a zaměřuje se na daně.

Tagy:
Tokio Olympijské hry beachvolejbal olympijské hry sport Praha Letní olympijské hry v Tokiu 2021 Ondřej Perušič David Schweiner olympijský profil sportovní událost Vysoká škola ekonomická v Praze