Češi na olympiádě: Talent Alexander Choupenitch chce vyšermovat medaili

Velká naděje českého šermu Alexander Choupenitch se probojoval na druhou olympiádu. Z juniorských evropských a světových šampionátů má kompletní sbírku medailí. Uspěje talentovaný šermíř v Tokiu?

Alexander Choupenitch (27 let), sportovní šerm

  • Disciplína: fleret
  • Datum a místo narození: 2. května 1994, Brno
  • Výška a váha: 196 cm, 90 kg
  • Stav: svobodný
  • Klub: Sokol Brno 1
  • Trenér: Stefan Cerioni

Choupenitch odstartoval šermířskou kariéru v osmi letech, kdy od basketbalu přešel ke sportovnímu šermu. V současnosti patří mezi největší naděje tohoto sportu v ČR a jeho životním cílem je stát se olympijským vítězem.

V červnu 2018 vybojoval na mistrovství Evropy v Novém Sadu bronzovou medaili, v následujícím roce obsadil v Německu 6. místo. Turnaj světového poháru v roce 2020 zakončil na 8. místě.

V roce 2011 se stal mistrem Evropy kadetů (do 17 let). Na juniorském mistrovství Evropy skončil v letech 2012 a 2013 druhý a v roce 2014 vyhrál. Na juniorském mistrovství světa získal v roce 2013 bronzovou medaili.

Na svých prvních olympijských hrách v Riu de Janeiru v roce 2016 podlehl obhájci stříbrné medaile Alaaeldinovi Abouelkassemovi z Egypta a mezi 16 nejlepších šermířů se neprobojoval.

Mezi Choupenitchovy další zájmy patří hokej, hudba či hra na klavír. Oba rodiče jsou operními zpěváky a Alexander je absolventem umělecké školy. K hudbě se dokonce postupně vrací a má za sebou rapový debut ve spolupráci s DJ Wichem. S univerzitním vzděláním začal na Masarykově univerzitě v Brně, ale kvůli sportovnímu vytížení musel studium přerušit.

Tagy: