Češi na olympiádě: Miroslav Trunda je na prvních hrách, koni dělá jezdce i veterináře

Miroslav Trunda je úspěšným reprezentantem v jezdecké všestrannosti. V této disciplíně se stejně jako Miloslav Příhoda představí v Tokiu na svých prvních olympijských hrách. Kromě závodění se o koně stará i jako veterinář.

Miroslav Trunda (36 let), jezdectví – všestrannost

  • Disciplína: Open military jednotlivci drezúra
  • Datum a místo narození: 3. listopadu 1984, Moravská Třebová
  • Výška a váha: 178 centimetrů, 73 kilogramů
  • Klub: Eventing Team Líšnice
  • Trenér: Pavel Vachutka

Miroslav Trunda je povoláním terénní veterinární lékař, který sídlí v Líšnici u Prahy. Nominaci na olympijské hry v Tokiu získal na základě výsledků ze sezony 2019, a to především díky vítězství a 3. místu v soutěži CCI4-S. Trunda je stejně jako Příhoda rovněž držitel zlatého výkonnostního odznaku České jezdecké federace.

Trundovým vzorem je trojnásobný německý olympijský vítěz v jezdectví Michael Jung a oblíbeným mottem: Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš.

„Obecně závody a výcvik koní vnímám jako svoje hobby. Mým primárním cílem není sbírat žluté pentle, nikdo mě nikam netlačí, a to považuji za obrovskou výhodu. Prostě dělám to, co mě baví, a to do takové míry, kam mě to až pustí,“ uvedl před rokem pro web Jezdci.

Svou profesi veterináře pak vnímá jako určitou výhodu: „Vzhledem k tomu, že ošetřuji a servisuji koně předním domácím, ale i zahraničním jezdcům, jak v domovských stájích, tak i na závodech, považuji to za velkou výhodu a zkušenost. Jsem rád za možnost skloubit v jedné osobě jezdce, trenéra, veterináře, potažmo i kováře, protože to dá člověku velmi široký úhel pohledu na určitý problém.“

Na olympiádu byl Trunda nominován s koňmi Shutterflyke a Trnka Ruf. Závodit bude nakonec s klisnou Shutterflyke s níž jezdí od jejích tří let. Už jako mladá se velmi dobře prezentovala v seriálu KMK (série chovatelských soutěží Kritéria mladých koní) a své kvality potvrdila 8. místem na MS šestiletých koní v Le Lion-d'Angers. Předností klisny je síla a pracovitost.

Tagy:
Tokio Olympijské hry veterinář olympiáda military Praha jezdectví Letní olympijské hry v Tokiu 2021 Moravská Třebová Miroslav Trunda veterinární lékař Letní olympijské hry 2021 Líšnice Michael Jung