První reakce po návratu z Řecka: Nikdo nám nepomohl, místní to nemají pod kontrolou

Část cestujících, kteří se Rhodu vrátili v pondělí ráno.

Evakuace Čechů z Rhodosu

Museli jsme se evakuovat sami. Nikdo nám nepomohl, řekla štábu CNN Prima NEWS jedna z turistek, která se vrátila z ohnivého pekla, jež zachvátilo řecký ostrov Rhodos. Další Češi si stěžovali na zmatky v celém Řecku, jiní na špatnou spolupráci s delegáty cestovních kanceláří. Ty ale ujišťují, že dělají vše, aby se situace zvládla co nejhladším způsobem.

„Evakuovali jsme se sami. Nikdo nám nepomohl, ani cestovka,“ popsala štábu CNN Prima NEWS jedna z turistek s malým dítětem v náručí. Další ji doplnila, že přišly téměř o všechny věci.

ČTĚTE TAKÉ: Řecko v plamenech: Hoří i turistické ráje ostrovy Evia a Korfu, hasiči se obávají o Peloponés

Jeden popisoval, jak je autobusy dovezly do hor, kde musel čekat čtyři hodiny bez vody. „Pak jsme se spojili s Čedokem, ale nefungovalo to. Za dva dny delegátka nedorazila, nic nám neřekla. Museli jsme se evakuovat sami,“ doplnila ho jiná žena.

Na nekomunikaci některých cestovních kanceláří si stěžují i další jejich klientu. „Dnes (v pondělí, pozn. red.) ráno jsem se konečně dovolala do Česka na nouzovou linku kanceláře, kde jsem se dozvěděla, že mám kontaktovat svou delegátku a čekat. Takto si nepředstavují služby cestovky. Na místo, kde už několik dní hořelo, nás klidně poslala, a teď dělá mrtvého brouka. Stejnou zkušenost mají další Češi, se kterými sdílíme ubytování,“ napsala redakci CNN Prima NEWS paní Jiřina.

Někteří z cestujících si na komunikaci s delegáty cestovní kanceláře stěžovat nemohli. „Naši delegáti tam byli, všechno nám řekli, bylo to v pořádku. Ale my jsme byli na severní části ostrova, kde nehoří,“ uvedl další z navrátilců.

Cestovní kanceláře ujišťují, že dělají vše pro to, aby kritickou situaci zvládly. „Na hotelu Rhodos Palace, kde máme přemístěných nejvíce klientů, jsme vytvořili koordinační místo, kde všechny aktuálně informujeme. Delegáti na místě i přes mimořádnou situaci i pochopitelný stres klientů dělají maximum, aby vše proběhlo bez komplikací a v klidu,“ uvedla manažerka pro delegáty a průvodce cestovní kanceláře Čedok Natálie Mikušová.

„Kouř jsme viděli od čtvrtka denně. Byl okolo hotelu a jeho přítomnost byla výrazně znát,“ uvedla turistka, která se z ostrova Rhodos vrátila repatriačním letem v pondělí ráno. Jiná cestující zpochybnila tvrzení řeckých úřadů o tom, že situaci zvládají. „Asi to nebude tak, jak nám říkali místní, že mají vše pod kontrolou,“ uvedla. I podle další ženy byla situace na Rhodu podceněná.

„Měli jsme asi pět minut na sbalení a zavazadla zůstala tam. Máme ale informaci, že náš hotel zřejmě neshořel. K našim zavazadlům bychom se tedy zřejmě měli dostat,“ uvedla pro CNN Prima NEWS jedna z turistek.

Podívejte se na první reakce Čechů po příletu z hořícího Rhodu:

Tagy: