Češi nechávají v polských obchodech miliardy. Hrozí ovšem i pokuty, varují celníci

Do Polska jezdí nakupovat více než polovina Čechů.

Polské ceny – alkohol a benzín

V zahraničí a především v Polsku nakupuje už více než polovina Čechů. Za první čtvrtletí letošního roku jsme podle ekonomů za hranicemi utratili více než 21 miliard korun. To je skoro o 40 procent víc než loni. Největším lákadlem jsou nízké ceny potravin, nábytku nebo cigaret.

Ceny piva jsou v Polsku nižší pouze o pár korun. Daleko větší rozdíl je u tvrdého alkoholu. Průměrně dokonce téměř o dvě pětiny. Takový rum nebo vodka je u našich sousedů dokonce o více než polovinu levnější. Čeští zákazníci podle malého průzkumu CNN Prima NEWS ale zatím v Polsku levný alkohol příliš nenakupují.

ČTĚTE TAKÉ: PŘEHLEDNĚ: Potraviny, drogerie i zábava. Podívejte se, co všechno v Polsku vyjde levněji

Pro převoz alkoholu platí v rámci Evropské unie přesné limity. Dospělá osoba si z Polska může dovézt 10 litrů tvrdého alkoholu nebo 20 litrů aperitivu. „Kontroly probíhají neustále, nepřetržitě, 24 hodin denně, ale v rámci běžného roku máme speciální kontrolní akce zaměřené na určité druhy zboží,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí Celní správy MSK Zuzana Němcová.

Pokud celníci při kontrole zjistí, že převážíte více alkoholu, přijdete o celý nákup, a navíc vás čeká správní řízení a tučná pokuta. „Musí doplatit spotřební daň a hrozí případně i další pokuta,“ dodala Němcová.

Čas levných nákupů v Polsku zatím určitě nekončí. Česko totiž podle navrhovaného konsolidačního balíčku čeká další zvyšování daní. „Počítá se s dalším poměrně razantním navýšením jak daně z tabáku, tak daně z alkoholu, s výjimkou tichého vína. Očekáváme, že se to spíše ještě zhorší a více Čechů bude proudit do Polska,“ míní ekonom Lukáš Kovanda.

Češi se často cestou na nákup zastaví i na polské čerpací stanici. Rozdíly v cenách pohonných hmot jsou v posledních týdnech v řádech korun. I tady jsou ale limity, kolik toho můžete přes hranice převézt. K plné nádrži můžete mít navíc v kanystru pouze 20 litrů benzinu nebo nafty.

Tagy: