PŘEHLEDNĚ: Potraviny, drogerie i zábava. Podívejte se, co všechno v Polsku vyjde levněji

Češi jezdí do Polska za levnějšími potravinami.

Nákupy v Polsku

Levnější polské zboží láká řadu Čechů k velkým nákupům. Nelze se divit, výhodné ceny využíval dříve i prezident Petr Pavel. Tuzemští spotřebitelé ale nejezdí za hranice jen kvůli levným potravinám. Často jsou tam k dostání za méně peněz i pohonné hmoty, zboží v drogeriích nebo nábytek. Na čem všem mohou Češi ušetřit?

Potraviny

Pro jídlo a potraviny jezdili Češi do Polska už v minulosti. Po zásahu tamní vlády a snížení daně z přidané hodnoty na nulu jsou základní potraviny pro velké množství lidí velmi výhodné. Podle dat České spořitelny se od minulého roku nákupy za hranicemi s Polskem zvýšily. Zatímco loni v červenci utratili Češi kartami zmíněné banky 137 milionů korun, tak letos to bylo již čtvrt miliardy.

ČTĚTE TAKÉ: Na opravdovou reformu důchodů nemáme, řekla Matesová. Popsala překážky nejen v ekonomice

Jaké potraviny jsou například levnější? Podle srovnání cen z obchodu Tesco a Biedronka vychází, že většina produktů se u sousedů dá nakoupit laciněji.

Potravina Cena v Polsku (Kč) Cena v ČR
Mléko polotučné 1 litr 17,80 19,90
Coca cola 2 litry 52,90 46,90
Rýže 1 kg 24,50 39,90
Toastový chléb 500 g 22,90 29,90
Vejce 10 ks 40 54,90
Brambory 1 kg 20,30 29,90

Pohonné hmoty

České řidiče trápí už měsíc vyšší ceny nafty a benzinu. Aktuálně stojí u nás Natural 95 v průměru 39,75 korun za litr a nafta 38,04 koruny. V Polsku ale řidiči znatelně ušetří. Průměrně lze benzin natankovat za 35,40 koruny za litr a naftu za 34,40 koruny.

Pokud by řidič bral na české čerpací stanici například plnou nádrž 40 litrů Naturalu 95, tak v průměru zaplatí 1 590 korun. V Polsku při stejném nákupu ušetří necelých 200 korun.

Dovolená u moře

Češi kvůli inflaci také přehodnotili své letní dovolené. Velké množství tuzemských turistů se totiž vypravilo do Polska. O velkém zájmu Čechů informoval například deník Gazeta Wyborcza. Turisty lákají nižší ceny, ale také pohodlné cestování po dálnicích či kratší cesty autem.

Polsko navíc disponuje mořským pobřežím o délce téměř 800 kilometrů. Velkou část pokrývají pláže s různými aktivitami. Turisté navštěvují zejména západní část Polska. Cestovatelé ušetří jak na potravinách, pohonných hmotách, tak i na tamních hotelech a penzionech. Tipy na dovolenou najdete zde.

Levný nábytek za hranicemi

Lidé se mohou v Polsku setkat i s oblíbenými obchody na tuzemském trhu. Jedním z nich je švédská společnosti IKEA, která je blízko hranic u Wroclawi. I zde se nákup vybavení bytů či domů vyplatí.

Produkt Polské ceny (Kč) Cena v ČR
police UTRUSTA 266 350
rám METOD 851 950
dřez HAVSEN 4 570 4 590
baterie ALMAREN 2 123 2 990
trouba MATTRADITION 6 911 8 490

Zboží v drogeriích

V Polsku lze sehnat levněji i kosmetiku. Redakce CNN Prima NEWS už dříve informovala, že například prací prostředky i jiné produkty jsou v polské síti drogerií Rossmann výhodnější než u nás. Například krém na ruce je za hranicemi k dostání za 57 korun, přičemž v českém obchodě je totožný výrobek za 109 korun. Pánský deodorant Old Spice je k dostání o 30 procent levněji.

Rozdílné ceny lze ale pozorovat u drogerie dm. Tableta pracího přášku Ariel je v tuzemském řetězci k dostání za 9,58 korun. V Polsku stojí 7,96 Kč. Ústní voda Listerine stojí v českém obchodě 129 Kč, ale u sousedů 70,70.

Zábava

Lidé jezdí za hranice s Polskem také za zábavou. Velmi oblíbené je koupaliště Zakrzówek, které je nedaleko českých hranic. Nově vybudovaný projekt je nazýván polskými Maledivami a mezi Čechy je oblíbený i proto, že je zdarma. Celý komplex přitom nabízí pět bazénů a další sportovní vyžití.

Oblíbenou destinací pro vodní radovánky je i lázeňské město Karpacz, které leží asi dvě hodiny jízdy od Prahy. V tamním aquaparku zaplatí dospělý za hodinu a půl okolo 360 korun.

Turisté se vydávají ale i na jiná místa. Oblíbená je například gdaňská zoo, která je největší zoologickou zahradou v Polsku. Cena vstupného je 214 korun. V pražské zoo návštěvníci zaplatí u jednorázového vstupného 330 korun.

Realitní trh

Ceny nemovitostí odrazují řadu Čechů od koupě bytů nebo domů. Drahé jsou na tuzemském realitním trhu i nájmy. Dokazují to data společnosti Numbeo. Zatímco v Praze zaplatíte měsíčně za jednopokojový byt v centru 20 079 korun, tak ve Varšavě 15 007 korun.

Za třípokojový dům mimo centrum zaplatí Pražané 27 749 korun. Ve Varšavě je podobná nemovitost k dostání za 20 980 korun měsíčně.

Pro zájemce o vlastní bydlení je Polsko také příležitostí. Podle realitního portálu Properstar se polské byty prodávají za 60 tisíc korun za metr čtvereční. Domy pak za 34 700 korun. Starší byty v Praze se na konci loňského prvního čtvrtletí prodávaly za 123 tisíc korun. Průměrná cena v Brně klesla na 87 902 korun.

Cigarety

Češi se za hranice vydávají také kvůli zlozvykům. Cigarety totiž vyjdou levněji než v tuzemských trafikách a obchodech. Stát kvůli odlivu zákazníků přišel už o 5 miliard korun, které chybí ve státním rozpočtu.

Cigarety se dají sehnat i o desítky korun levněji. Důvodem je vyšší spotřební daň v České republice, která se v posledních letech zvyšovala. Jednou z příčin je i výhodnější kurz zlotého vůču koruně.

Tagy: