Jansta: Pět medailí z Paříže je jasný neúspěch. Budeme podprůměrní, pokud stát nepřispěje

Předseda České unie sportu Miroslav Jansta

Miroslav Jansta

Česká republika si z letošních olympijských her v Paříži odnesla pouze pět medailí – tři zlaté a dvě bronzové. Jde o zatím nejhorší výsledek v historii. Předseda České unie sportu Miroslav Jansta ve vysílání CNN Prima NEWS řekl, že jde o jednoznačný neúspěch a je zapotřebí zajistit lepší financování sportu. Jinak podle něj hrozí, že bude Česko jako národ podprůměrné. Dodal, že problém spočívá už u běžného tělocviku. Výuku označil za nekvalitní, zatímco mimoškolní kluby jsou drahé.

Výsledek českých sportovců na pařížské olympiádě byl rozhodně překvapením. Předseda České unie sportu Miroslav Jansta ve vysílání CNN Prima NEWS sdělil, že problém je především v celkovém přístupu ke sportu, který začíná už na školách.

ČTĚTE TAKÉ: Ikonické momenty olympiády v Paříži OBRAZEM. „Božský“ surfař, tahoun Snoop i upřímná vyznání

Podle Jansty je zapotřebí jasně sdělit státu, co v oblasti sportu chybí. „Nefungují školy, tělocvik, není základna a zanikají kluby,“ vysvětlil. Problémem podle něj je, že nikdo nechce pracovat v klubech a celkově chybí trenéři, jelikož není, jak je financovat.

Šéf sportovní unie rovněž připomněl, že státu již několikrát navrhoval zřídit ministerstvo zaměřené na sport. Zatím však úspěšný nebyl. „Odráží se to pravděpodobně od toho, že se nikdo nechce nápadu ujmout, aby nevznikly rozpory mezi koalicí a opozicí. Ministerstvo sice není všelék, ale je to dobrý začátek, aby se něco hnulo,“ řekl s přesvědčením.

Problém začíná ve škole

Začátek problému s českým sportem se podle něj rodí už na školách. „Nejen, že dětem chybí motivace, ale sport se stává pro mnohé uzavřeným. Dostatečná aktivita, která by měla být ve školách, je spíše v klubech, které však nejsou přístupné všem. Řada dětí ani nemá šanci sportovat, protože jsou z rodin, které na tom nejsou tak dobře, aby mohly zaplatit členské příspěvky, oblečení, výstroj a výzbroj,“ vysvětlil předseda Jansta.

Pravděpodobně proto podle něj můžeme očekávat, že česká výprava v budoucnu přiveze medailí ještě méně. Zároveň upozornil, že počet získaných medailí klesá v situaci, kdy se cenných kovů rozděluje stále více. „Oproti Londýnu se tento rok udělilo o 81 medailí více. To znamená, že jsme z nových medailí nezískali žádnou, naopak z těch starých jsme ztratili,“ vysvětlil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Olympiádou to neskončilo. Alžírská boxerka se kvůli „šikaně“ rozhodla k mimořádnému kroku

Tagy:
školství Olympijské hry medaile finance Česko sport sportovní událost Česká unie sportu, z.s. Letní olympijské hry 2024