Olympiádou to neskončilo. Alžírská boxerka se kvůli „šikaně“ rozhodla k mimořádnému kroku

Alžírská boxerka Imán Chalífová (vlevo)

Chalífová má zlato

Kontroverze budící alžírská boxerka Imán Chalífová podala stížnost k úřadu pařížského prokurátora (obdobu našeho trestního oznámení) kvůli údajnému obtěžování na internetu. Boxerka čelila tvrdé kritice za to, že údajně nesplňuje fyziologické podmínky pro soutěžení v ženské kategorii. Na právní bitvu upozornil web Sky News.

Olympiáda, ze které si alžírská boxerka Imán Chalífová odváží zlato, pomalu končí. Její bitva ale možná teprve začíná. Sportovkyně podala právní stížnost k úřadu pařížského prokurátora, chce řešit on-line kritiku, která se během olympiády snášela na její hlavu. Informoval o tom web Sky News.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Muž si vzal ženskou medaili, píší lidé o alžírské boxerce. Ke kritice se přidala Navrátilová

Někteří lidé kritizovali Mezinárodní olympijský výbor za to, že nechal Chalífovou boxovat v ženské kategorii. Tvrdili například, že má mužské chromozomy a nadměrnou hladinu testosteronu. Olympijskými testy ale prošla.

„Všechno, co se o mně říká na sociálních sítích, je nemorální. Chci změnit myšlení lidí na celém světě,“ uvedla Chalífová ke stížnosti.

Sportovčin právník Nabil Boudí v prohlášení uvedl, že trestní vyšetřování se musí zaměřit na iniciátory obtěžování a také na ty, kteří „digitální lynč“ zesílili.

Podle dalších podrobností, které zveřejnil francouzský deník Le Monde, je sociální síť X obviněna z šíření „masivní“ a „koordinované“ kampaně kyberšikany. Upozornil na to web CBS Sports.

Internetová kritika Alžířanky

Kritika Chalífové byla na internetu skutečně masivní. A přidali se k ní i některé známé osobnosti.

„Muž vyhrál ženské olympijské zlato. Říkají tomu progres. Je to naprostá zrada férovosti, bezpečnosti a žen,“ uvedla na síti X bývalá americká plavkyně a aktivistka Riley Gainesová. „Dříve se tomu říkalo domácí násilí, když muž udeří ženu,“ napsala k případu dříve.

Ke kritice se přidala i bývalá slavná česko-americká tenistka Martina Navrátilová. „Díky za nic Mezinárodnímu olympijskému výboru. Styďte se, tohle je parodie. Mimochodem nejde o genderovou otázku, ale o hádku o pohlaví,“ uvedla.

Už během olympiády se k útokům vyjádřila sama alžírská boxerka. „Jsem plně způsobilá pro účast v této soutěži. Jsem žena jako každá jiná žena. Narodila jsem se jako žena, žiji jako žena a jsem způsobilá. Kvůli těm útokům má můj úspěch zvláštní příchuť,“ řekla.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Absurdita a risk, komentuje nástup zápasnic se zvýšeným testosteronem česká boxerka

Tagy: