Ikonické momenty olympiády v Paříži OBRAZEM: „Božský“ surfař, tahoun Snoop i upřímná vyznání

Dva týdny mohli lidé z celého světa sledovat soutěžící ve 32 sportech a 329 disciplínách. Ačkoli česká výprava letos v Paříži neměla na cenné kovy příliš štěstí, o podívanou bylo postaráno – a to i tu netradiční. Připomeňte si snímky, které zachytily ikonické a mnohdy i kontroverzní momenty již 33. letního olympijského klání.

Souboje pod pěti kruhy ještě nezačaly a o kontroverzní kauzu bylo postaráno. Na svědomí ji během slavnostního zahájení mělo vystoupení drag queens či transgender modelky při scéně, která připomínala slavné dílo Leonarda da Vinciho zobrazující poslední večeři Ježíše Krista s apoštoly. Za scénku se nakonec pořadatelé omluvili jak katolické církvi, tak všem křesťanským skupinám.

ČTĚTE TAKÉ: Servírují červy v rybách a málo masa, zuří olympionik. Na jídlo v Paříži si stěžují i další

Diskutabilních momentů přinesla letošní olympiáda v Paříži hned několik. Na dva tábory se rozdělili například lidé v případě egyptské šermířky Nady Hafezové, která pod pěti kruhy soutěžila již v sedmém měsíci těhotenství. Podle jedné strany byl její výkon s nenarozeným dítětem dechberoucí, podle druhé strany zbytečně riskovala zdraví.

Životní ano i definitivní konec

Americký rapper Snoop Dogg měl zase v Paříži jediný úkol. Jako tahouna sportovní události roku si ho najala televizní stanice NBC s cílem zvýšit sledovanost olympijských přenosů v USA. Údajně měl za jediný den obdržet honorář půl milionu dolarů (zhruba 11,5 milionu korun) plus výlohy. Fanouškům sportovního svátku se navíc představil před zahájením jako jeden z členů štafety s pochodní olympijského ohně.

Olympijské hry však stejně jako v předchozích ročnících přinesly i dojemné a úsměvné momenty. Příkladem je odhalení pohlaví nenarozeného dítěte amerického plavce Ryana Murphyho, který si jej přečetl na ceduli, kterou pro něj napsala jeho manželka. A to ve chvíli, kdy stál na stupni vítězů a přebíral si bronzovou medaili.

Na letošní hry v Paříži nezapomene ani čínská badmintonistka Huang Ya Qiong. Její partner ji po zisku zlaté medaile ve smíšené čtyřhře požádal o ruku. Řekla ano.

Pro některé naopak kariéra s olympijskými hrami končí. Jedním z nich je i britský tenista Andy Murray, který po vypadnutí v mužské čtyřhře pověsil profesionální raketu na hřebík. Se svou kariérou se rozloučil s humorem sobě vlastním: „Stejně jsem tenis nikdy neměl rád.“

Dechberoucím snímkem se se světem nyní může chlubit i brazilský surfař Gabriel Medina, kterého fotograf zachytil v úžasné poloze: levituje nad oceánem a nadšeně ukazuje prstem vzhůru.

Pro Čechy jsou však ty nejvíce ikonické momenty letošní olympiády v Paříži spojené s oslavami. Důvod k nim dalo pouze devět sportovců: tenisté Kateřina Siniaková a Tomáš Macháč, kteří si ze smíšené čtyřhry odnesli zlato; rychlostní kanoista Martin Fuksa, který na trati na tisíc metrů vybojoval zlato; rovněž zlatý kajakář Josef Dostál, který získal zlato na kilometrové trati, oštěpařka Nikola Ogrodníková, která si „vyhodila“ bronz, a kordisté Jakub Jurka, Martin Rubeš, Jiří Beran a Michal Čupr, kteří v týmové soutěži senzačně porazili domácí tým a brali bronz.

Připomeňte si letošní klání pod pěti kruhy ve francouzské metropoli ve fotogalerii přiložené výše.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Bém dál prosazuje olympiádu v Praze. Je to obrovská příležitost, říká. Proč nápad kdysi padl?

Tagy: