Česko zaplavila žlutomodrá. Na podporu Ukrajiny lidé vyvěšují vlajky i rozdávají stuhy

Česko zaplavila vlna solidarity vůči Ukrajině

Česko zaplavila vlna solidarity s Ukrajinou. Lidé napříč republikou vyjadřují svoji podporu různě. Vyvěšují vlajky, rozdávají stužky, píší příspěvky na sociální sítě, zdobí své profilové fotky a někteří i osobně vyhledávají a podporují Ukrajince žijící u nás.

Výroba jede na sto procent, objednávky přichází prakticky nepřetržitě. V brněnské firmě na výrobu vlajek a praporů mají od včerejška pořádně napilno. Žlutomodré vlajky jsou nejžádanějším artiklem. „Od úterního odpoledne, a zvlášť od středečního rána, evidujeme více než desítky objednávek oproti normální u stavu,“ popsala zástupkyně firmy Tereza Cupáková.

Lidé nejvíce kupují velké tištěné vlajky. Podpora Ukrajině je tak znát už i v ulicích – napříč celou republikou. Vlajky vlají i na radnicích, školách nebo divadlech. Studenti politologie v Brně vyrábí a rozdávají žlutomodré stužky.

„Ráno jsem se probudila, viděla zprávy a řekla si, že je potřeba něco dělat. Chceme za prvé vyjádřit solidaritu Ukrajině a zároveň můžeme vybrat nějaké peníze na humanitární misi na Ukrajině pod Člověkem v tísni,“ přiblížila aktivitu studentka politologie Alžběta Dvořáková.

I do brněnského obchodu s ukrajinskými potravinami teď chodí lidé svoji solidaritu vyjadřovat osobně. „Říkají, že stojí za Ukrajinou, a hlavně chtějí mír jako my všichni, aby nebyla válka. A musím říct, že lidi mají strach jako my všichni,“ přiznala majitelka obchodu s ukrajinským zbožím Halyna Popovych.

Svoji podporu dávají lidé najevo i na sociálních sítích, kde řada příspěvků září žlutomodře. Vlajky se objevují i v profilových fotkách známých osobností.

Tagy: