Česká armáda je dobře připravená. Stále však používá sovětské vybavení, říká Metnar

Podle poslance a exministra obrany Lubomíra Metnara (ANO) by se Česko v případě válečného konfliktu dokázalo efektivně bránit, a to i díky úsilí bývalého vedení ministerstva obrany. Řekl to ve vysílání CNN Prima NEWS. Člen sněmovního výboru pro bezpečnost Michal Zuna (TOP 09) mu ale oponoval, že minulá vláda nebyla schopna vymezit cíle ani podíl ze státního rozpočtu, aby zvládla armádu modernizovat.

„Naše vojsko disponuje bezpilotními prostředky, protiletadlovými i protitankovými střelami, což vypovídá o velmi dobré úrovni připravenosti. Ministerstvo obrany má v plánu také pořízení nového systému SHORAD (Short range air defense, protiletadlový raketový systém krátkého dosahu, pozn. red). To by napomohlo zkvalitnit stávající protivzdušnou obranu,“ uvedl Metnar.

Uznal však, že vláda musí do modernizace českých vojenských jednotek stále značně investovat. „V armádě jsou pořád pozůstatky techniky ze Sovětského svazu a scházejí pásová bojová vozidla,“ řekl. Podle něj jsou na vině zejména dodavatelé, kteří nebyli schopni dodat vše v patřičné kvalitě.

„Snaha o pořízení bojových vozidel pěchoty je důkazem naprostého selhání minulé vlády. Rozhodnutí o jejich nákupu padlo už v roce 2014, kdy nastoupila vláda ANO. Od té doby se v této věci neudělalo nic,“ komentoval vyjádření bývalého ministra obrany Zuna.

Podle Metnara však právě díky straně expremiéra Andreje Babiše mohlo ministerstvo obrany nakoupit nové vybavení. „K navýšení rozpočtu došlo za minulé vlády. Do kasáren neustále přijíždějí nová vozidla, zbraně i mobilní radary. Jediný problém byl, že věci nepřišly v patřičné kvalitě. A nyní je to politicky zneužíváno,“ vymezil se.

„Pokud by za posledních osm let bylo ministerstvo obrany schopné získat dostatečné částky a dosáhnout alespoň dvě procenta rozpočtu ve výši HDP, vypadal by modernizace armády jinak,“ reagoval Zuna.

Kdykoliv se škrtalo v rozpočtu, peníze šly z obrany

Severoatlantická aliance (NATO) žádá, aby její členové dávali na obranu dvě procenta ze státního rozpočtu. České republice se však od roku 2005 nepodařilo tomuto požadavku vyhovět. „Kdykoliv muselo dojít ke škrtům, na prvním místě byl resort obrany. A bylo to tak za všech vlád až do roku 2014, kdy nastoupilo hnutí ANO a napomohlo jeho růstu až o 100 procent,“ uvedl Metnar.

Oba poslanci se ve vysílání CNN Prima NEWS rovněž vyjádřili ke stávající situaci na Ukrajině. Podle Metnara jsou ruské útoky v blízkosti polských hranic rizikové. Nevěří však, že by si Moskva neuvědomovala hrozny spojená s útokem na přísně střežené území NATO.

„Také věřím, že Putin ví, co hrozí. Česká republika momentálně není v bezprostředním ohrožení. Přesto musíme být obezřetní,“ doplnil Zuna.

Tagy:
NATO rozpočet Lubomír Metnar vláda Česko Armáda České republiky Ministerstvo obrany České republiky