Ukrajina i Rusko někdy vypouští až za vlasy přitažené informace, má jasno Šándor

Bezpečnostní expert Andor Šándor o aktuální situaci na Ukrajině (12.3.2022)

Musíme si uvědomit, že se nacházíme také v informační válce. Ukrajina i Rusko někdy vypouští až za vlasy přitažené informace. Ve vysílání CNN Prima NEWS to prohlásil bezpečnostní expert Andor Šándor. Podle něj jsme svědky informačního boje každý den.

Ruská vojska se přeskupují. Ukrajinská města se snaží útokům odolávat. Z některých se ale staly pouhé ruiny. Ruské letadlo zaútočilo z Ukrajiny na běloruskou vesnici. Uvedlo to velitelství ukrajinské armády. Podle něj jde o cílenou provokaci, aby se Bělorusko zapojilo do konfliktu. Běloruské ministerstvo obrany ale tvrzení Kyjeva označilo za nepravdivé. „Musíme si stále uvědomovat, že jsme kromě ve žhavé válce i v informační válce a obě strany vypouští někdy až za vlasy přitažené informace,“ řekl hned v úvodu Šándor.

„Nemyslím si, že kvůli tomu bude následovat nějaký běloruský útok na Ukrajinu. Lukašenko (běloruský prezident) velmi spolupracuje s Putinem, na druhou stranu musel velmi pečlivě zvážit zapojení vlastních vojsk přímo v bojích, především ve směru na Kyjev. Osobně to považuji za určitou součást dezinformační války,“ dodal bezpečnostní expert.

Kde Putin pokulhává?

Ukrajinská vojenská rozvědka také přišla s tím, že Putin plánuje teroristický útok na Černobyl. Údajně se připravují falešné důkazy o tom, že viníkem je Ukrajina. „Rusové mají Černobyl pod svojí kontrolu poměrně od začátku konfliktu a moc dobře vědí, co jaderná katastrofa v Černobylu znamenala. Nemyslím si, že by chtěli ohrozit i sami sebe. Spad by ohrozil i je. Považuji to za jednu z dalších forem informačního boje, kterého jsme svědci každý den,“ má jasno Šándor.

„To, že se Rusko snaží mít jaderná zařízení Ukrajiny pod kontrolou a přes nějaké vypínání elektřiny se snaží zlomit morálku ukrajinského obyvatelstva, si myslím, že je v jejich plánu a vůbec bych o tom nepochyboval. Zatím se ale nedaří zlomit morálku ukrajinské armády,“ vysvětlil bezpečnostní expert.

Zelenskyj se ukázal jako vůdce

Během rozhovoru také padla otázka, v čem Putinovy jednotky pokulhávají. „Určitě se nevymkla z rukou. Vidíme ale řadu taktických a operačních chyb, které jsem nepředpokládal. To, co vidíme teď, že se do konfliktu sjíždí Syřané, ukazuje na to, že ruské ztráty budou poměrně velké a Putin je určitě nechá na čele jednotek v dobývání velkých měst. Tady u něj to je pragmatický krok, žádná zinková rakev nepojede do Ruska a nebude muset nic vysvětlovat. Doplňovat jednotky je pro něj velmi složité,“ uvedl bezpečnostní expert.

Podle Šándora se ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj „ukázal jako vůdce, který dokáže mobilizovat národ a armádu. Ukrajinská armáda působí na různých směrech samostatně, decentralizovaně a útočí často ze zálohy, daří se jí bránit. Je to všechno dobrý výkon, který ruskou invazi zpomaluje“.

Tagy: