Česká ekonomika loni klesla, sdělil statistický úřad. Domácnosti začaly utrácet až koncem roku

Česká ekonomika klesla. (Ilustrační foto)

Ekonomika loni mírně klesla

Česká ekonomika loni klesla o 0,4 procenta po nárůstu o 2,4 procenta v roce 2022. Předběžný odhad v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V závěrečném čtvrtletí loňského roku hrubý domácí produkt (HDP) klesl meziročně o 0,2 procenta, naopak mezikvartálně o 0,2 procenta vzrostl.

Od vzniku Česka je to pošesté, co ekonomika za celý rok poklesla. V předchozích případech se HDP snížil v hospodářské krizi v letech 1997 a 1998, za globální finanční krize v roce 2009, v roce 2012, a za pandemie covidu v roce 2020. Loňský výsledek českého HDP byl nejslabší od roku 2020.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda chce měnit sociální dávky i zákoník práce. Co dalšího si vezme z návrhů NERV?

Pokles ekonomiky v loňském roce byl podle statistiků ovlivněn poklesem výdajů na konečnou spotřebu domácností a změnou stavu zásob. Naopak pozitivní vliv měla především zahraniční poptávka.

Vývoj hrubé přidané hodnoty loni podpořil zejména zpracovatelský průmysl a informační a komunikační činnosti. Negativní vliv měla skupina odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství.

V samotném posledním čtvrtletí roku 2023 vzrostl HDP mezičtvrtletně o 0,2 procenta. „Růst podpořila hlavně zahraniční poptávka a po dlouhé době také výdaje na konečnou spotřebu domácností,“ uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Podle tvorby hrubé přidané hodnoty se ve čtvrtém kvartále loňského roku dařilo oproti předchozímu čtvrtletí především zpracovatelskému průmyslu. V meziročním srovnání převážil negativní vliv tvorby hrubého kapitálu nad růstem zahraniční poptávky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ani letos na tom nebudeme ekonomicky lépe než před covidem. Stát se zadlužuje, jen pomaleji

Tagy: