Česká ekonomika se odrazila ode dna. Ve třetím čtvrtletí vzrostla o 6,2 procenta

Pražský hrad

Hrubý domácí produkt České republiky ve třetím čtvrtletí zvýšil o 6,2 procenta v porovnání s předchozím kvartálem. Meziročně je ale její výkon nižší o 5,8 procenta. Čerstvé údaje o vývoji tuzemského hospodářství v pátek zveřejnil Český statistický úřad. Mezikvartální růst překonal odhady odborníků.

Tuzemská ekonomika podle statistiků ve třetím čtvrtletí zmírnila svůj meziroční propad a mezičtvrtletně výrazně posílila. „Meziroční vývoj ekonomiky nejvíc ovlivnil významný pokles domácí poptávky, a to jak investic, tak spotřeby domácností. Oživení zahraniční poptávky po českém zboží nedokázalo vykompenzovat pokles vývozu a služeb,“ uvedl k předběžným údajům o vývoji hrubého domácího produktu Vladimír Kermiet, žeditel odboru národních účtů Českého statistického úřadu.

K poklesu hrubé přidané hodnoty, která je základem pro výpočet HDP, došlo ve většině odvětví národního hospodářství. Negativní vliv měl zejména vývoj v průmyslu a ve skupině odvětví ochodu, dopravy, ubytování a pohostinství, uvedl Český statistický úřad.

Vývoj ve tvaru „W“

Výsledek za třetí čtvrtletí byl pozitivním překvapením pro analytiky. Ti totiž odhadovali, že mezikvartální růst HDP bude dosahovat jen pět procent. „Nad očekávání příznivý růst tuzemské ekonomiky ve třetím čtvrtletí je z dnešního pohledu však méně podstatný, jelikož další vývoj narušila druhá vlna pandemie. Z titulu obnovených restrikcí tuzemská ekonomika v posledním čtvrtletí letošního roku opět mezičtvrtletně poklesne,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Jakub Seidler, hlavní ekonom ING Bank. Počítá přitom s poklesem o šest, za celý letošní rok o osm procent.

Že vývoj české ekonomiky nakonec okopíruje tvar písmene W, si myslí také Martin Gürtler, ekonomický analytik Komerční banky. „Dobře nastartovanou ekonomiku s příchodem podzimu zastavila druhá vlna koronaviru. Tuzemské hospodářství v posledním čtvrtletí nejspíše z novu klesne a velká část, či celé oživení ze třetího čtvrtletí přijde vniveč,“ uvedl pro CNN Prima NEWS. Gürtler předpokládá, že celoroční propad české ekonomiky dosáhne 7,6 procenta.

Příští rok jen dvouprocentní růst

O něco pesimističtější je v předpovídání výhledu českého hospodářství Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank. Podle něho je třeba počítat s celoročním propadem HDP až kolem deseti procent. „Aby ovšem došlo ke dvoucifernému propadu, muselo by během listopadu či prosince dojít k ochromení také průmyslové výroby, ať už v ČR nebo v zemích našich klíčových obchodních partnerů v čele s Německem. Toto riziko nyní každým dnem stoupá,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

Ve čtvrtek svou prognózu zveřejnila Česká bankovní asociace. Podle jejích analýz čeká českou ekonomiku dramatický čtvrtý kvartál. V něm by mělo dojít k meziročnímu propadu HDP o 12,5 procenta, což bude ještě o 1,6 procentního bodu horší výsledek než při jarním lockdownu. Za celý rok 2020 by se podle ČBA měl výkon hospodářství České republiky snížit o osm procent. V příštím roce by měl asi o dvě procenta vzrůst.

Tagy: