Česká mincovna dovezla na Expo v Dubaji rekordní minci. Klenot má hodnotu sto milionů

Mince váží 130 kilogramů.

Váží 130 kilo, je z ryzího zlata a jde o největší minci světa. V současné době je tento poklad za sto milionů korun k vidění v českém pavilonu na výstavě Expo 2020 v Dubaji. Redaktorka webu CNN Prima NEWS Pavlína Švarcová do našeho stánku nahlédla, a kromě zmíněné obří mince vám ukáže i další rarity české výroby.

Český národní den na Expo 2020 představil bohatý program a navštívila ho i předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Český pavilon je pro návštěvníky magnetem již tradičně díky exponátům, které jen tak někde neuvidíte.

„Český pavilon vyniká i kreativitou a myšlenkami, které přináší. Každý jednotlivý vystavovaný kousek nebo přístroj, má hlubokou myšlenku a velký kus potenciálu,“ popsala předsedkyně TOP 09.

Vyrobit vodu ze vzduchu za využití solární energie? Díky unikátní technologii Sawer to není žádný problém. Milujete hru Machinarium? Pak tu můžete najít dílnu, ze které pochází.

Na Expu vystavuje také jediná tuzemská mincovna, která razí nejen to, co Čechům cinká v peněženkách, ale i sběratelské kousky – ze zlata, stříbra i platiny. Do Dubaje ale přicestoval rekordní kousek – vystavovaná mince váží 130 kilo a je z ryzího zlata.

„Česká mincovna přivezla jednu z rarit a je to největší mince světa, vyrobená mincovní technikou,“ popsal obchodní ředitel České mincovny Aleš Brix. Firma ji vyrobila ke 100. výročí české koruny.

„Česká mincovna udělala fantastický tah, protože samozřejmě zlato je obecně kov, který táhne po celém světe. Navíc ta mince je krásná, a tím, že se jedná vůbec o největší raženou minci, tak splňuje parametry toho ‚nej‘,“ popsal generální komisař české účasti na Expo 2020 Jiří František Potužník.

„Pokud budeme mít co nabídnout, a já věřím, že ano, rádi se budeme podílet na další participaci na nejbližším Expu,“ dodal Brix k zájmu o budoucí spolupráci. Připomněl, že v rámci produkce začali v loňském roce vyrábět i takzvané vysokohmotnostní mince.

„Jsou to mince o váze jednoho, tří, pěti i dokonce deseti kilogramů ze zlata a stříbra. Je to nový trend, který Česká mincovna uvádí nejen na český, ale i na světový trh,“ pokračoval. Právě desetikilogramová mince se zapsala i do Guinnessovy knihy rekordů.

Potužník navíc připomněl, že Česko dalo světu nejznámější a nejuznanější měnu. „Česká republika je kromě jiného také místem, kde vznikal jáchymovský tolar, který dal jméno dolaru – ať už tomu americkému, nebo třeba kanadskému,“ poznamenal generální komisař.

Mincovně se navíc v průběhu let daří. Negativně ji neovlivnil covid ani válka. „Za posledních pět, šest, sedm let zaznamenáváme kontinuální růst poptávky, a to jak z domova, tak ze zahraničí,“ prozradil Brix. Loňský rok byl podle něj dokonce nejlepší v historii, a to jak z hlediska počtu vyrobených kusů, tak i objemu tržeb. „Jsme na cestě k dalšímu nejlepšímu roku,“ dodal obchodní ředitel České mincovny.

Kouzlo designu a technologií si budete moci opět vychutnat v roce 2025. Expo se bude konat v japonském městě Ósaka.

Tagy: