Česká olympijská výprava vyšla na desítky milionů. Kam putovala největší část peněz?

Vlajkonoši Nikola Ogrodníková a Martin Fuksa

Kolik stála Česko olympijská výprava?

Na letošních olympijských hrách obsadila česká výprava 28. místo s historicky nejnižším počtem medailí. Kolik to stálo? Přibližně 85 milionů korun. Pro CNN Prima NEWS to vypočítal ekonom Lukáš Kovanda. Na konečnou oficiální sumu si ale ještě počkáme.

Čím více sportovců nás reprezentuje, tím vyšší jsou náklady. A totéž platí pro získané medaile. Každá trofej znamená další náklady. „Část prostředků dostal Český olympijský výbor (ČOV) od státu ve formě dotace, ale něco také půjde z kapes ČOV, z toho nám vyjde zhruba 75 milionů korun. Je ale důležité říci, že tyto údaje nezahrnují výdaje spojené s odměnou sportovců,“ uvedl pro CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda.

ČTĚTE TAKÉ: Ikonické momenty olympiády v Paříži OBRAZEM: „Božský“ surfař, tahoun Snoop i upřímná vyznání

Letošní česká výprava získala pět cenných kovů. Tři zlata a dva bronzy. To na odměnách dělá necelých deset milionů korun. A tím se dostáváme právě na zmíněných 85 milionů korun.

A co tvoří oněch 75 milionů korun zmíněných dříve? Česko letos mělo reprezentovat 113 sportovců, ale dva se zranili, a tak jich bylo 111. Za každého z nich ČOV platí minimálně sto tisíc korun, alespoň pokud by částka byla podobná jako při posledních olympijských hrách. To se rovná lehce přes 11 milionů. Druhým, podstatně vyšším číslem, je vedle toho účelová dotace od Národní sportovní agentury, kterou poskytla ČOV. Ta letos činila 65 milionů korun. „Při minulé olympiádě to bylo tak, že drtivá většina šla ze státního rozpočtu,“ popsal Kovanda.

Největší část peněz přitom putuje na dopravu, a to včetně přepravy nadměrných zavazadel, jako je sportovní náčiní. Dále na ubytování, stravu, jednotné oblečení výpravy, lékařské zabezpečení a pojištění.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Šampion Fuksa žertoval: Jsem teda olympijský vítěz, ne? Teď mě napadají jen sprostá slova

Tagy:
Francie Olympijské hry Paříž medaile Lukáš Kovanda ekonomové Letní olympijské hry v Paříži 2024 česká olympijská výprava