Dáte si „kolache“? V Texasu si oblíbili tradiční české jídlo, s klobásou a papričkami jalapeño

Česká stopa v americkém Texasu

Česká stopa v Texasu

V americkém Texasu je koláč natolik oblíbený, že tam existuje i speciální řetězec rychlého občerstvení nazvaný Kolache Factory. Zatímco v hlavním městě Texasu, Austinu, má dvě pobočky, v Houstonu jich stojí hned jedenadvacet.

„Dal jsem si jeden s papričkami jalapeño, klobásou a sýrem,“ popsal pro CNN Prima NEWS Matthew, jeden ze zákazníků Kolache Factory. Zatímco některé koláče vypadají spíše jako plněné buchty, dají se v obchodě pořídit i poměrně věrohodné kopie české pochoutky.

ČTĚTE TAKÉ: Restaurace ve Wisconsinu přiotrávila zákazníky pizzou s THC. Drogu měla v kuchyňském oleji

„Vyrábíme si je tady sami. Začínáme vždycky ve tři hodiny ráno, vaříme vejce, připravujeme těsto. Na pultech totiž mohou být maximálně čtyři hodiny, aby byly co nejčerstvější,“ vysvětlila pro CNN Prima NEWS manažerka obchodu Maria.

Za překvapivým úspěchem koláčů v Texasu stojí silné historické vazby na starou domovinu. K českému původu se zde hlásí přibližně 200 tisíc obyvatel. První z nich sem začali přicházet už v polovině 19. století. „Dozvěděla jsem se o tom, když jsem se sem přistěhovala. Vím tak, odkud se koláče vzaly. Dříve sem do Texasu přicházelo hodně lidí českého původu,“ uvedla pro CNN Prima NEWS jedna ze zákaznic Kolache Factory.

Někteří místní poté redakci CNN Prima NEWS přímo doporučili, aby se po cestě do Dallasu zastavili u dálnice v místě, kterému se říká Czech Stop. Česká pekárna tu funguje již více než 40 let. Koláče jsou nadýchané jako od babičky a podle zaměstnanců se do ní sjíždějí lidé z celých Spojených států.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Řidič autobusu v USA za jízdy zkolaboval. Tragédii zabránili pohotoví cestující, ukazuje video

Tagy: