Češka z Chorvatska popsala tragickou střelbu: Strašné. Nikdo by to dopředu nepředpovídal

Při střelbě v chorvatském domově důchodců přišlo i život nejméně pět lidí.

Střelba v chorvatském domově důchodců

Chorvatsko se vzpamatovává z tragické střelby v domově důchodců, v němž 51letý muž zabil šest lidí. Tragédie se odehrála ve městě Daruvar, které obývá významná česká menšina. Novinářka Lenka Lalićová, která pracuje v místním chorvatském rádiu a zároveň umí perfektně česky, celou událost popsala v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Krátce po střelbě vyrazila přímo na místo.

„Pro nás bylo strašné slyšet příbuzné těch seniorů či zaměstnanců. Jeden pán nám říkal, že v pondělí ráno vezl svého syna – ošetřovatele v tom domově důchodců – první den po dovolené do práce. Dlouho po střelbě nevěděl, jestli je jeho syn naživu. Když vidíte, jak každý volá na všechny strany a nemůže se dozvědět, jestli jeho příbuzný žije, nebo ne, je to smutné,“ uvedla Lalićová pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Chorvatskem otřásla střelba. Žije babička? Rodiny zjišťují informace na místě tragédie

Jedním ze svědků tragické střelby v Daruvaru byl zaměstnanec místní papírny, která se nachází přímo naproti domovu důchodců, v němž celý masakr vypukl. „Jedna z obětí běžela ke mně, byla zastřelena. Později jsem viděl pachatele, jak klidně kráčí směrem ke kavárně. Okamžitě jsem zavolal policii s tím, kde se střelec nachází,“ uvedl chorvatský web Jutarnji.

Policie pachatele skutečně zadržela v nedaleké kavárně. Zaměstnanec podniku pak médiím řekl, že si podezřelý objednal kávu, zbraň položil před sebe na stůl a na místě setrval do příjezdu policie.

Střelcem měl být 51letý voják ve výslužbě Krešimir P. V domově důchodců pobývala jeho matka. Ta je jednou z šesti obětí, mezi nimiž je prý pět seniorů a zaměstnanec ústavu. Dalších šest lidí utrpělo zranění.

Svou roli hrál alkohol i PTSD

„Kolem desáté hodiny přišel muž do domova pro seniory a nemohoucí, přičemž začal střílet. Pět lidí včetně vlastní matky hned na místě zastřelil, jedna osoba ještě podlehla svým zraněním v nemocnici. Takže ten vrah zabil šest lidí, dalších šest osob je zraněno,“ potvrdila Lenka Lalićová.

Střelec, který byl už deset let v důchodu, podle všeho trpěl posttraumatickou stresovou poruchou (PTSD). Během masakru byl prý pod vlivem alkoholu. „Šlo zřejmě o rodinnou záležitost, což umocnil alkohol a PTSD,“ dodala Lalićová.

Podle mluvčí ministerstva zahraničí Mariany Wernerové nejsou mezi zraněnými a oběťmi čeští občané. Daruvar je mimo jiné známý tím, že v něm žije nejpočetnější česká menšina z celého Chorvatska. V roce 2011 mělo město necelých 12 tisíc obyvatel, přičemž asi 2 500 z nich tvořili Češi.

„Je tady velice početná česká komunita, ale všichni tu žijeme tak nějak pospolu. Velice dobře spolu vycházíme. Myslím, že kdybyste se tu zeptali kohokoliv, nikdo by takovou tragédii dopředu nepředpovídal,“ zmínila Lalićová.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Trump a Zelenskyj se dohodli na setkání. Přinesu světu mír, řekl kandidát na prezidenta USA

Tagy: