Střelba v chorvatském městě s českou menšinou: Útočník zabil šest lidí, pak šel na kávu

Při střelbě v chorvatském domově důchodců přišlo o život nejméně pět lidí.

Střelba v chorvatském domově důchodců

Nejméně šest životů si v pondělí vyžádala střelba v domově důchodců v chorvatském městě Daruvar, uvedla tamní média. Podle prvních zpráv do budovy vešel muž s pistolí a začal střílet kolem sebe. Několik dalších osob bylo zraněno. Nebyl mezi nimi žádný Čech, potvrdilo CNN Prima NEWS ministerstvo zahraničí. Soustrast pozůstalým v souvislosti s událostmi v Daruvaru, který je centrem české menšiny v Chorvatsku, vyjádřili český premiér Petr Fiala a ministr zahraničí Jan Lipavský.

Prvotní informace o hrůzném činu mluvily o pěti mrtvých. Šestá oběť zemřela po převozu do nemocnice, informoval po druhé hodině odpoledne Jutarnji list.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinský dron způsobil požár v ruské ropné rafinerii. Kreml bojuje s nedostatkem benzínu

Policie pachatele zadržela v nedaleké kavárně. Zaměstnanec kavárny médiím řekl, že pachatel si objednal kávu a zbraň položil před sebe na stůl, napsal deník Jutarnij list.

Policejní prezident Nikola Milina médiím sdělil, že zemřelo celkem šest lidí a dalších šest bylo zraněno. Mezi mrtvými je pět klientů ústavu a jeden zaměstnanec. Řekl také, že policie pravděpodobného pachatele před činem třikrát vyšetřovala, naposledy minulý měsíc. Dvakrát šlo o podezření z výtržnictví a jednou o domácí násilí. Podle předběžných informací na zbraň neměl povolení.

Premiér Andrej Plenković podle stanice N1 potvrdil dřívější informace chorvatských médií, že mezi mrtvými je i útočníkova matka. Hromadnou vraždu lidí, z nichž někteří se narodili ve 30. letech minulého století, označil za strašlivý čin, který Chorvatsko nepamatuje. O motivech útočníka a dalších podrobnostech chce veřejnost informovat až na základě policejního vyšetřování.

Chorvatská média uvedla, že střelcem je 51letý bývalý příslušník vojenské policie. Podle deníku Jutarnji list šlo o známého násilníka, který před měsícem napadl svého známého, strčil mu pistoli do úst, načež ho shodil ze schodů a přivodil mu těžká zranění.

Chorvatský prezident Zoran Milanović vyjádřil soustrast pozůstalým a uvedl, že ho „divošský a bezprecedentní“ zločin v Daruvaru šokoval. Vyzval také k přísnější kontrole držení zbraní v zemi.

„Chorvatská policie potvrdila, že mezi zraněnými a oběťmi nejsou čeští občané,“ sdělila mluvčí ministerstva zahraničí Mariana Wernerová pro CNN Prima NEWS. Daruvar je mimo jiné známý tím, že v něm z celého Chorvatska žije nejpočetnější česká menšina.

Soustrast rodinám obětí vyjádřil také předseda české vlády Fiala. „Tragédie v Daruvaru mě velmi zasáhla. V myšlenkách jsem s rodinami obětí a přeji brzké uzdravení zraněným,“ uvedl na sociální síti X.

Šéf české diplomacie Lipavský zdůraznil, že je „šokován hrůzostrašným trestným činem, k němuž došlo v chorvatském Daruvaru – ve městě, které je nám tak blízké kvůli početné české komunitě a které jsem měl možnost osobně navštívit,“ napsal na X.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Jsme jako v kleci, zlobí se Pařížané. Město se před olympiádou opevňuje, čelilo řadě útoků

Tagy:
policie zbraň Chorvatsko střelba Petr Fiala oběť Jan Lipavský trestná činnost Ministerstvo zahraničních věcí České republiky trestná činnost, právo a spravedlnost Daruvar