České dráhy spustily projekt Jízdenka na léto. V Německu se dá jezdit vlakem ještě výhodněji

České dráhy i letos rozjely projekt Jízdenka na léto.

Výhodné cestování vlakem

Až dvoutýdenní jízdenku za 1 990 korun nabízejí České dráhy (ČD) v rámci projektu Jízdenka na léto, který umožňuje neomezeně cestovat podle vlastní potřeby. Ačkoli zájem o koupi trvá, podobné jízdenky někdy v zahraničí vyjdou levněji, například v Německu.

Jízdenku na léto si můžete koupit už třetí rok po sobě. Díky ní do vlaku ČD můžete nasednout kdekoliv, kde má zastávku, a stejně libovolně z něj také vystoupit, připomíná článek Prima Cool.

ČTĚTE TAKÉ: Pozor na cestování s nohama na palubní desce. Stehenní kost je jako kladivo, varoval expert

„Ten zájem je setrvalý. Od 15. června, kdy začal předprodej, si jízdenku pořídilo již několik tisíc lidí,“ uvedl mluvčí ČD Filip Medelský ve vysílání CNN Prima News.

Cena jízdenky ale roste. Zatímco v roce 2022 jste za týdenní jízdenku zaplatili 890 korun a za dvoutýdenní 1 290 korun, týden neomezené jízdy vás nyní vyjde na 1 390 korun a čtrnáctidenní jízdenka na 1 990 korun. Děti, studenti a senioři zaplatí polovic.

Někteří cestující argumentují, že podobné projekty jsou v zahraničí mnohem výhodnější. V Německu si například můžete pořídit měsíční jízdenku Deutschlandticket za 49 euro, tedy asi za 1 250 korun. Jízdenka navíc platí nejen na regionální vlaky, ale také na autobusy a MHD.

Ačkoli by se nižší cena líbila cestujícím, mluvčí ČD připomněl, že u Deutschlandticketu se jedná o státem dotovaný tarif. „Není to komerční aktivita některého z německých dopravců,“ dodal.

Většina lidí ovšem stále upřednostňuje pohodlí vlastního auta, i když to není příliš ekologické. Za plnou nádrž zaplatíte okolo dvou tisíc korun a ujedete asi 750 kilometrů. Když na dovolenou vyrazíte s celou rodinou, vyjde auto levněji než vlak.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Pražské letiště čelilo výpadku informačních systémů. Nefungovaly informační tabule ani web

Tagy:
léto Německo doprava projekt České dráhy volný čas jízdenka Prima Cool produkty a služby ekonomika, obchod a finance životní styl a volný čas cestování a turismus Deutschlandticket