Pozor na cestování s nohama na palubní desce. Stehenní kost je jako kladivo, varoval expert

Cestování s nohama na palubní desce může být nebezpečné.

Nohy na palubní desce

Dlouhé cesty autem svádějí k odložení si noh na palubní desku. Je to sice pohodlná poloha, ale pro cestující může být při sebemenším nárazu fatální.

Riziko pro pasažéry, kteří si odložili nohy na palubní desku, oproti běžné poloze rapidně vzrůstá. „Při nehodě airbag vystřelí rychlostí 400 kilometrů za hodinu za pár milisekund, což znamená, že člověk nestihne vůbec zareagovat,“ popsal koordinátor BESIP Zdeněk Patík.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Těžkých úrazů na trampolínách přibývá. Odborníci doporučují, jak zraněním předejít

„Jak airbag vystřelí, nohy jsou nekontrolovatelné. Tam se trhají i svaly a stehenní kost pak funguje jako kladivo, které jde proti jamce kyčelního kloubu. Může přelomit jednotlivé hrany kyčelního kloubu, poškodit kožní kryt a vyjede to až ven,“ popsal traumatolog z nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Štefan Laštík.

Řada lidí přitom s nohama na palubní desce běžně cestuje. „Zkoušela jsem to, když jsem byla mladá. Ale teď bych už tak nejezdila. Je to opravdu nebezpečné,“ uvedla jedna z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Určitě si je tam dávám, ale spíš z takového zapomenutí,“ dodala další.

I když za tuto pozici při cestování v autě ve většině případů pokutu nedostanete, hrozí i s ní porušení pravidel. „Přepravovaná osoba se musí chovat tak, aby nebránila řidiči ve výhledu z vozidla, aby mu nebránila v bezpečném řízení a aby nijak neohrožovala bezpečnost silničního provozu,“ zdůraznila policejní mluvčí Monika Kozumplíková s tím, že je vždy nutné mít zapnuté bezpečnostní pásy.

Pokud dlouho cestujete a potřebujete svým nohám ulevit, je dobré dělat si přestávky a protáhnout se.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tři děti a pět dospělých bylo zraněno při hromadné nehodě u Slavkova. Zasahoval vrtulník

Tagy: