Dozorci se v českých věznicích bojí: Kde by měli být ve dvou, jsou po jednom. Chybí lidi

Věznice v České republice bojují s nedostatkem dozorců.

V českých věznicích chybí stovky dozorců

V českých věznicích chybí stovky dozorců. Třeba v té pankrácké je situace kritická. Stává se, že stanoviště pro dva má na starosti pouze jeden. Potvrzuje to i samotné zařízení. Příslušníci vězeňské služby tvrdí, že porušují pravidla o vnitřní bezpečnosti a hlavně, že se v práci necítí dobře.

O strachu i dopadech podstavu ve věznici se nám svěřili samotní dozorci věznice Pankrác. Někteří ještě slouží, jiní už jsou v důchodu. I tak chtěli zůstat v anonymitě.

ČTĚTE TAKÉ: Drama v ústavu pro dětské vrahy v Děčíně. Chovanci napadli dozorce a pokusili se utéct

„V hlášení už na několik měsíců dopředu je psané, že člověk musí někde být sám, protože nejsou lidé,“ svěřil se jeden z nich pro CNN Prima NEWS. „Kde by měli být lidé ve dvou, se velí pouze jeden. Čímž dochází k porušování pravidel vnitřní bezpečnosti,“ podotkl redakci druhý.

Projevíte strach a ztratíte respekt

Jenomže podle předpisů musí mezi nebezpečné vězně i bez zajištění od kolegy. Třeba, když má odsouzený epileptický záchvat, vyhrožuje sebevraždou nebo ničí zařízení cely.

„V dané chvíli nikdy nevíte, jestli to není past, aby vás vlákali dovnitř. To se stalo ve Všehrdách, jak ho nalákali na záchod, že tam něco nefunguje, a mlátili mu hlavou o záchod, rozšlapali mu čelist,“ líčil pro CNN Prima NEWS třetí dozorce.

„Personální podstav ve věznicích obecně může vést až k ohrožení bezpečnosti,“ uvedl pro redakci advokát Tomáš Bubrjak. A tak je boj se strachem každodenním chlebem dozorců. „Když tam nepůjdete, tak ti muklové vycítí, že vy máte strach a už nikdy nebudete mít respekt a autoritu,“ dodal čtvrtý dozorce.

Pankrácká věznice poptává necelou stovku příslušníků vězeňské služby. A sama v odpovědi na náš e-mail přiznává, že se stalo, že skutečně se rozhodla pro snížení počtů dozorců na stanovištích, aby je zvládla pokrýt. „V některých případech musela věznice opravdu odstoupit od optimálních počtů příslušníků na stanovišti k minimálnímu možnému,“ sdělil redakci mluvčí věznice Jiří Diviš.

Směna bez telefonu i těžká konkurence

Pankrácká věznice není jediná v Česku, kde se nedaří zaplnit tabulková místa, kterých je po celé republice 7364. Vězeňské službě aktuálně chybí 700 lidí.

„Svou roli hraje i to, že příslušník během své směny nesmí nosit mobilní telefon u sebe, také jde o schopnost konkurovat na trhu práce, například v pražských regionech je to velmi těžké. Co se týče vstupních požadavků, tak zhruba dvě třetiny těch, kteří se k nám hlásí, ve finále neprojdou,“ přiblížila mluvčí vězeňské služby Markéta Prunerová.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Muž prchal před policií, schoval se doma. Našli u něj pěstírnu konopí, u soudu dostal sedm let

I přesto, že nástupní plat dozorce se pohybuje kolem 31 tisíc korun, po půl roce mají možnost získat 150 tisíc jako náborový příspěvek, a po odpracování 15 let mají nárok na výsluhu.

Tagy: