České zdravotnictví? Nejsme Západ, tady je to skanzen po všech stránkách, řekl Šmucler

prezident stomatologické komory Roman Šmucler

České zdravotnictví je skanzen, a to po všech stránkách, řekl v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS prezident stomatologické komory Roman Šmucler. Předsedkyně odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková kritizovala nedostatek zdravotních sester a podotkla, že například v léčebně dlouhodobě nemocných je mnohdy i jedna sestra na 45 pacientů.

Zdravotnický personál v Česku je podle Žitníkové nebezpečně přetěžován. „V současné době to tak skutečně je. Oproti ostatním zemím máme málo personálu. Systém práce zde je trošku odlišný od toho, který je běžný všude jinde v Evropě,“ postěžovala si v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS.

Souhlasí s ní i Šmucler. „My nejsme Západ, takže je to tady skanzen, a to po všech stránkách,“ řekl.

K TÉMATU: Situace ve zdravotnictví je tristní. Odmítání přesčasů nic neřeší, mladí odejdou, tvrdí experti

Žitníková problém rozebrala. „Ve zdravotnictví existuje spousta různých anomálií, které by určitě zasluhovaly řešení. Například ohledně všeobecných sester máme personální vyhlášku určující jejich počty pro jednotlivá oddělení. A ta vyhláška je velmi poddimenzovaná,“ popsala Žitníková a podotkla, že například v léčebně dlouhodobě nemocných může podle dokumentu v sobotu nebo na noční směně být jedna jediná sestra na 45 pacientů.

Podle ní by se proto nedostatečný počet zdravotníků a systém jejich práce měl řešit primárně. „Všude v Evropě je běžné, že kromě sester pracují na odděleních třeba ošetřovatelky a sanitářky. V Česku najdete v nemocnicích těchto profesí velmi málo. To je nutné změnit, aby sestry dělaly odbornou práci,“ sdělila Žitníková.

Šmucler podotkl, že například práce v léčebně dlouhodobě nemocných nutně nevyžaduje vysokou kvalifikaci. „Tam jde přece o to omývat lidi, krmit je, držet je za ruku, na to nemusíte mít vysokou školu. Spousta lidí z průmyslu by se dala rekvalifikovat,“ dodal.

Tagy: