Českem postupují další bouřky. Mělnicko zasypaly kroupy, v Kralupech udeřila supercela

Supercela. (Ilustrační foto)

Silné bouřky opět zasáhnou Česko

V Česku ve čtvrtek udeřily další bouřky. Například v Kralupech nad Vltavou se vyskytla supercela, Mělnicko a Mladoboleslavsko zasypaly kroupy. Platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu, podle něhož v pátek zasáhnou území České republiky ještě silnější bouřky.

„Solitérní supercela u Kralup nad Vltavou, pohyb východním směrem. Pozor na kroupy a nárazy větru,“ uvedli meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu na sociální síti X.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bouřka smetla dětský tábor v Nesměni. S úspěšnou evakuací pomáhal i starosta

O bouřkách informují také lidé na sociálních sítích. Například na Mělnicku se krátce před 15. hodinou vyskytly velké kroupy. „Mělník – kroupy dvě až tři centimetry – zelenina a mikrovinice sklizeno,“ napsal jeden z uživatelů a připojil snímek krup.

Bouřku na Mělnicku zachytil i jeden z občanů Zálezlic. Podle videa, které sdílel na Facebooku, udeřil v obci silný vítr, který lámal stromy, a také přívalový déšť s kroupami.

Posted by Jarda Punkie on Thursday, July 11, 2024

Kroupy se po 15. hodině objevily také na Mladoboleslavsku. „Šílenost, vše pobitý…“ komentovala to uživatelka z Chotětova.

Posted by Zuzka Hlaváčková on Thursday, July 11, 2024

Kvůli silným bouřkám platí pro severní a západní Čechy až do 20 hodin výstraha ČHMÚ. „Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek doprovázených přívalovými srážkami s úhrny kolem 30 mm, nárazy větru až 20 m/s (70 km/h) a kroupami do dvou centimetrů,“ uvedli meteorologové.

Zatímco ve čtvrtek je v platnosti první stupeň výstrahy, na pátek meteorologové vydali druhý stupeň, a to pro celé území. Bouřky se nejdříve vyskytnou na západě Česka a postupně se budou přesouvat na východ. „Očekává se výskyt velmi silných bouřek místy doprovázených přívalovými srážkami s úhrny kolem 50 mm, v opakovaných bouřkách i kolem 80 mm, nárazy větru kolem 25 m/s (90 km/h) a kroupami do dvou centimetrů. Vzhledem k vysoké nasycenosti území může docházet k lokálnímu zatopení nebo se může vyskytnout i přívalová povodeň,“ varovali meteorologové.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bouře zasáhly Českokrumlovsko a Trhové Sviny, kde hlásí velkou vodu. Dětem hrozí evakuace

Tagy: