Česko zmrazilo majetek dalšího ruského podnikatele. Jeho hotel ale dál funguje

Česko blokuje majetek dalšího Rusa

Stát blokuje majetek Rusů na sankčním seznamu

České úřady pokračují v uplatňování sankcí proti Rusům, kteří podnikají v Česku a zároveň se nacházejí na sankčním seznamu Evropské unie. Stát teď zablokoval například majetek Rusa, který vlastní hotel v Mariánských Lázních.

Česko už kvůli evropským sankcím zmrazilo ruský majetek za stovky milionů. Nově teď na seznam přibyl i ruský majitel hotelu v Mariánských lázních Alexander Pumpjanskij. „Mohu potvrdit, že finančně analytický úřad vydal předběžné opatření, které zakazuje nakládat jakkoliv s nemovitostí firmy Ogrea v Mariánských Lázních, tato nemovitost je zmražena,“ uvedla mluvčí ministerstva financí Michaela Lagronová.

Přestože stát ruskému majiteli hotelu zablokoval jeho majetek, zařízení dál funguje, a dokonce ubytovává hosty. „Případné zisky nesmějí plynout k sankcionované osobě a ani ten hotel nesmí být prodán,“ vysvětlila Lagronová.

Finanční analytický úřad při ministerstvu financí řeší od vypuknutí ruské invaze mnoho podobných případů. Dohledat firmy s možným napojením na Rusy z evropských sankčních seznamů je složité. Vládě s tím pomáhá třeba společnost Datlab. „Našli jsme 80 napojení na ruské oligarchy, 21 tisíc firem napojených na Rusko celkově, ale nemůžeme se zbavit dojmu, že se koukáme na špičku ledovce,“ komentoval pátrání firmy Jiří Skuhrovec.

Kabinetu Petra Fialy (ODS) v uplatňování sankcí svazuje ruce i současná legislativa. A to třeba u firem, které mají více majitelů. Zvažuje proto změnu zákona. „Zvažujeme to, že upravíme legislativu, aby sankce mohly platit úplně důsledně,“ řekl Fiala. Řada majetků ruských oligarchů je navíc držena přes společnosti v daňových rájích nebo bílé koně.

Tagy:
hotel Petr Fiala Mariánské Lázně sankce Česko Rusko Ministerstvo financí České republiky Finanční analytický úřad Jiří Skuhrovec Alexander Pumpjanskij