Putinovy dcery jsou na sankčním seznamu. Co všechno o Marije a Jekatěrině víme?

Vladimir Putin a jeho dcery Marija a Jekatěrina.

Sankce postihují i Putinovu rodinu

Nejdříve Spojené státy, pak Velká Británie a teď i Evropská unie zařadily dcery Vladimira Putina na sankční seznam. Měl by jim být zmrazen majetek a zakázáno cestování do zemí Unie. Podle odhadů patří ruský prezident mezi nejbohatší lidi světa. Výše jeho majetku je ale stále předmětem spekulací.

Vladimir Putin si pečlivě chrání své soukromí a také informace o svých majetkových poměrech. Podle nejmenovaného úředníka Bidenovy administrativy by část Putinova majetku mohly mít pod kontrolou právě jeho dcery. Připouští to i ruská opozice.

„Zařazení Putinových dcer na sankční seznam vítáme. Nejsem si jistý, zda mají skutečně nějaké nemovitosti na Západě, ale je to symbolický krok, který znamená, že jdeme osobně po Putinovi,“ řekl hlavní stratég vůdce ruské opozice Alexeje Navalného Leonid Volkov.

Dceřin palác jako samostatný stát uvnitř Ruska

Mladší z dcer je bývalá akrobatka, tanečnice a vědkyně Jekatěrina Tichonovová. Za muže má dolarového miliardáře. Je jí 35 let a vede výzkumnou společnost. Druhou Putinovou dcerou je šestatřicetiletá lékařka Marija Fassenová. „Provdala se za nizozemského podnikatele a nějaký čas v Nizozemsku žila,“ dodal Volkov.

Palác na mysu Idokopas, který měl stát 100 miliard rublů (28 miliard korun), překypuje luxusem a nechybí ani přilehlý zimní stadion. Podle opozičního politika Alexeje Navalného komplex patří právě ruskému prezidentovi. „Není to venkovský dům, chata ani rezidence – je to celé město nebo spíš království. Jsou tam nedobytné hradby, přístav, stráže, kostel, bezletová zóna i hraniční kontrolní bod. Je to skutečný samostatný stát uvnitř Ruska,“ popsal Navalnyj.

Podle oficiálních údajů z Kremlu má ruský prezident plat v přepočtu asi tři miliony korun ročně. Oficiálně má byt o velikosti 74 metrů čtverečních. Vlastní ovšem mimo jiné tři auta a dvě superjachty, podle ekonomů se Putinův majetek pohybuje kolem 70 miliard dolarů (1,5 bilionu korun).

Evropská unie, Británie či Spojené státy po invazi oznámily protiruské postihy. Nenamířily je ale hned proti Putinovi. Zřejmě proto, aby s ním mohly vyjednávat.

Tagy: