Vypnout ruský plyn by byla katastrofa. Statisíce lidí by přišly o práci, varuje Paroubek

Rozhovor s Jiřím Paroubkem

Západ v souvislosti s válkou na Ukrajině přistoupil už k mnoha sankcím, které výrazně škodí ruské ekonomice. Evropská unie však nadále od Moskvy nakupuje zemní plyn. Podle kritiků tak státy EU včetně Česka přímo financují masakrování Ukrajinců. Expremiér Jiří Paroubek je však přesvědčen, že se Česká republika bez ruského plynu v současnosti neobejde. Řekl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Kvůli evropské závislosti na ruském plynu denně chodí z EU zhruba 700 milionů eur, které Moskvě pomáhají financovat válku na Ukrajině. Mnoho evropských politiků i hlasů z veřejnosti tak volá po okamžitém embargu. S dodávkami ruského plynu už skončily pobaltské státy. K nim by se mohlo brzy přidat také Polsko. Může si něco takového dovolit i Česká republika? Podle Jiřího Paroubka nikoliv.

„Pro Česko by konec ruského plynu znamenal katastrofu. Zásoby máme asi na dva měsíce. Pak by se zastavila výroba v klíčových oborech. Statisíce lidí by přišly o práci. Mnoho lidí by se třáslo v zimě. To si žádná vláda, která zastává národní zájmy, nemůže dovolit. Pouze pár neerudovaných jedinců,“ řekl někdejší premiér v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Podle Paroubka nelze náhradu ruských dodávek hledat jinde. „Slíbené dodávky z USA jsou krásné, ale jen 10 procent celkového množství. Něco se dá dovézt z Kataru, Alžírska nebo Austrálie, ale to celé množství nahradit nelze. Navíc ruský plyn je zhruba čtyřikrát levnější než zkapalněný. To všechno je třeba otevřeně říci,“ uvedl.

Zastánci okamžitého odstřižení se od ruského plynu ale často argumentují, že několikaletý proces masakrovaným ukrajinským civilistům v současnosti nijak nepomůže. Ani tento argument však Paroubek nepovažuje za věcný. „Otázka, jestli jdou peníze na válku, mi přijde irelevantní. Důležitá je životní úroveň našich lidí,“ dodal.

Šustrová: Lepší ztratit práci než zažívat bombardování

S tím ale nesouhlasí publicistka a bývalá disidentka Petruška Šustrová, která je mezi signatáři petice za ukončení nákupu plynu a ropy z Ruska. „Je mi proti mysli, že financujeme válku na Ukrajině, vraždění civilistů a rozbíjení všeho možného. Myslím si, že i nadále je pro nás nebezpečné být závislí na nárůstu. Myslím si, že bychom se měli té závislosti zbavit, a nejen my, ale celá EU,“ prohlásila v pořadu 360°.

Lidé podle ní nepřijdou o práci ze dne na den a je možné se na to připravit. „Měli bychom se trochu uskromnit. Měli bychom se přeorientovat na jiné zdroje energie, což stejně budeme muset, tak bychom to urychlili. Myslím si, že máme na světě i jiné dodavatele a že je lepší přijít o práci, než když vám na hlavu padají bomby,“ oponovala bývalému premiérovi Šustrová.

Podle Paroubka je možné vymanit se z ruské závislosti na plynu nejdříve za tři až šest let. Evropská komise to chce stihnout do pěti let.

Tagy: