Česko čeká bílé peklo. Napadnou desítky centimetrů sněhu, silnice budou klouzat

Auto na silnici

Počasí 30.11.2021 8:50

V Česku opět napadnou desítky centimetrů sněhu. Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) také varují před tvorbou sněhových jazyků a závějemi. Sněžení ale během týdne vystřídá déšť. Opět se na nás žene silný vítr, který na horách dosáhne rychlosti až 110 km/h.

V úterý bude zataženo až oblačno, zpočátku se místy objeví sněhové přeháňky. Od západu začne postupně sněžit, místy i vydatněji – napadne 5 až 10 centimetrů nového sněhu a na horách až 20 centimetrů. Od vyšších poloh se místy očekává tvorba sněhových jazyků, na horách i závějí. Později na západě pod 600 metrů nad mořem, jinde pod 300 metrů, přejde sníh v déšť. Nejnižší noční teploty klesnou k 0 až -4 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 0 až +4 °C a na horách v tisíci metrech nad mořem kolem -2 °C.

Vát bude čerstvý západní až jihozápadní vítr o síle 6 až 11 m/s, místy bude s nárazy o síle kolem 20 m/s, tedy 70 km/h. Na horách dosáhne až 30 m/s, což je 110 km/h.

Středeční počasí očekávejme zataženou až oblačnou oblohu. Zpočátku se na většině území vyskytne občasný déšť nebo přeháňky. Nad 600 metrů nad mořem, ráno na východě území i níže, se objeví srážky smíšené nebo sněhové. Odpoledne postupně budou srážky jen místy nad 900 metrů nad mořem smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty klesnou ke 4 až 0 °C. Nejvyšší teploty denní teploty se vyšplhají ke 3 až 7 °C. Bude vát čerstvý jihozápadní vítr o síle 4 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s. Na horách na severu a severovýchodě území očekávejme vítr o síle kolem 25 m/s, tedy kolem 90 km/h. Na Moravě se objeví pouze mírný vítr o síle 2 až 6 m/s.

Ve čtvrtek má být oblačno až zatažemo. Místy se vyskytne občasný déšť nebo přeháňky. Nad 900 metrů nad mořem a od severozápadu postupně nad 300 metrů nad mořem očekávejme srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi -5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 2 až 6 °C.

Opět se ochladí

Páteční počasí bude oblačno až polojasno. Ojediněle a na horách místy se objeví sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty dosáhnou -1 až -5 °C, při velké oblačnosti kolem 0 °C. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají k -1 až +3 °C.

V sobotu očekávejme zatažené až oblačné počasí. Postupně se na většině území vyskytne občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. Přes den pod 300 metrů nad mořem přechodně vyskytnou i smíšené srážky. Nejnižší noční teploty klesnou k -1 až -5 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou -1 až +3 °C.

Od neděle do úterý počítejme s oblačnou až zataženou oblohou. Místy se objeví občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. V nižších polohách se přechodně vyskytnou i srážky smíšené. Nejnižší noční teploty klesnou k 0 až -5 °C. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají k 0 až +5 °C.

Tagy: