Česko čeká mrazivý víkend. Meteorologové varují před náledím a zmrazky

Žena se sněhem

Počasí 8.1.2021 7:35

Ještě v pátek dopoledne trvá výstraha Českého meteorologického ústavu před náledím. To spolu se zmrazky bude komplikovat pohyb na chodnících a silnicích také v sobotu a v neděli. Noční víkendové teploty spadnou až k -8 stupňům, z neděle na pondělí až k -12 °C.

Českou republiku pokryl sníh i tam, kde v posledních dnech nespadla ani vločka. Pár centimetrů hlásí také na úpatí Krušných hor. Místy slabé sněžení bude pokračovat i během pátečního dne. Obloha bude většinou oblačná až zatažená. Denní teploty se budou pohybovat od -2 do 2 stupňů, na horách v 1 000 metrech nad mořem většinou kolem -5°C. Foukat bude mírný jihozápadní vítr od 2 do 5 metrů za sekundu.

V noci na sobotu se oblast nízkého tlaku vzduchu nad Polskem bude přesouvat dále k východu a od západu se k nám rozšíří nevýrazný výběžek vyššího tlaku. Bude oblačno až zataženo, ojediněle má slabě sněžit. Mohly by se také tvořit mrznoucí mlhy. Nejnižší teploty klesnou k -1 až -5 stupňům, při zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce až k -8°C.

Sobota bude přes den rovněž oblačná až zatažená, přechodně místy polojasná. Ojediněle na horách může místy slabě sněžit. Nejvyšší teploty se dostanou k -3 až 1 stupňům. Foukat bude slabý západní vítr do čtyř metrů za sekundu. Meteorologové varují, že v pátek i v sobotu se mohou místy vyskytovat zmrazky a náledí.

Tagy: