Česko čeká mrazivý víkend, hrozí vítr o síle orkánu. Meteorologové varují zejména řidiče

Žena s deštníkem

Česko čeká o víkendu silný vítr dosahující 80 km/h, který se v neděli místy vyrovná síle orkánu. Obloha bude převážně zatažená a na horách může ojediněle sněžit. Podle meteorologů bude víkendové počasí způsobovat komplikace zejména v dopravě a energetice, největší riziko silného větru pak platí podle aktualizované výstrahy pro celou severovýchodní polovinu Čech, včetně části Středočeského kraje a Prahy.

Podle Českého hydrometeorologického úřadu (ČHMÚ) můžeme v sobotu očekávat zatažené až oblačné počasí. Mimo východ bude od západu sněžení přecházet v déšť, který může na horách ojediněle mrznout. V Čechách bude během dne srážek ubývat, nejvyšší teploty přijdou až večer a mohou se pohybovat kolem 3 až 7 °C, na východě 1 až 4 °. Na horách teploměr nepřesáhne 0 °C.

Během dne bude na území vát západní až jihozápadní vítr, který bude postupně zesilovat, a to postupně na celém území České republiky s výjimkou východu Moravy. Na severních pohraničních horách a v jejich podhůří napadne místy až 10 cm sněhu. Nárazy větru budou místy dosahovat rychlosti 6580 kilometrů, na horách i 110 kilometrů v hodině.

Největší riziko silného větru platí pro celou severovýchodní polovinu Čech, včetně Středočeského kraje a Prahy. Dále pro téměř celou Vysočinu a Olomoucký kraj i celý Jihomoravský kraj. S vysokým nebezpečím silného větru musí od půlnoci na neděli počítat také lidé ve východních částech Moravskoslezského a Zlínského kraje.

V noci na neděli přejde přes naše území od severozápadu studená fronta. Za ní k nám bude po zadní straně tlakové níže se středem nad Pobaltím proudit od severozápadu chladný vzduch. Vítr místy dál zesílí. „Nejvyšší hodnoty nárazů, a to 70110 km/h, na horách i kolem 130 km/h, očekáváme v neděli během dopoledních a odpoledních hodin,“ uvádí ČHMÚ. Vítr se podle něj začne zvolna utišovat v neděli k večeru.

Oblačnost se od severozápadu bude postupně proměňovat a přeháňky by měly být pouze místy, ojediněle lze očekávat i bouřky. Nejnižší teploty se budou pohybovat okolo 4 až 0 °C. Přes den bude oblačnost proměnlivá, zejména na horách dojde místy k sněhovým přeháňkám. V polohách pod 400 m dojde přechodně ke srážkám smíšeným nebo dešťovým. Nejvyšší teploty dosáhnou 3 až 7 °C.

Tagy: